Ако един човек заразява, то антигенният тест хваща това. Той е с по-малка чувствителност  от PSR тестът, но също има добър резултат. А и ще показва много по-бързо резултатът, тъй като в момента PSR тетсът се обработва за един ден, но това много скоро няма да е така. Може да отнеме и седмица, имайки предвид натовареността на системата. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев по време на извънредния брифинг на национални оперативен щаб.

„Хората са уморени, техниката не издържа, защото системата вече е крайно претоварена. Антигенните тестове ще вършат много добра работа през ноември месец. Относно грипната епидемия – тя започва през декември, а пикът и обикновено е около третата половина на януари. Има бързи тестове, които веднага показват дали някой е болен от грип. Те са на цена от 30 лева и ще помогнат много. Те не се продават в аптеките, тъй като е много важно как ще бъде взет материалът от носоглътката. Това може да го направи от санитаря до професорът в отделението“, заяви проф. Кантарджиев.

Относно затворените пространства и градския транспорт, професорът заяви, че е най-добре да се държат отворени прозорците.

„Трябва да държим отворени прозорците докогато издържим, тъй като това намалява шанса от заразяване“, заяви професорът.

Относно купуването на готова храна, той заяви, че 2 минути в микровълновата и се убива коронавируса.  Очилата също предпазват, каза професорът, тъй като е възможно вирусът да премине през очната лигавица.

„В Пирогов има бързи антигени тестове, които са заредени в Спешните центрове и се тества всеки пациент в тези отделения.  Цената им е под 20 лева, като те влизат в клиничната пътека и се покриват от здравната каса. Той е специфичен и добър за един скрийниг, ако той излезе положителен ние веднага третираме пациента като положителен и след това се прави и PSR тест“, коментира и шефът на „Пирогово“ проф. Тодор Кантарджиев.

„Засега те доказват инфекцията в момента, в който човек може да заразява. Дали за всеки случай на положителен с такъв тест трябва да се направи PSR ще се изяснява и спрямо възможността това да се случва в бъдеще“, коментира Кантарджиев.

Той подчерта, че е  много важно да се различава грипа от коронавируса и именно за това ще помогнат съответните тестове“

„Грипът се лекува. Той трябва още на петия ден да започне да се лекува, иначе файда няма. Същото важи и за коронавируса. Трябва да се приемат антиоксиданти веднага след като се усетят симптоми. Давайте бързите тестове защото вършат работа“, каза Кантарджиев.