Върховният административен съд (ВАС) ще проверява как новият шеф на Софийски градски съд Алексей Трифонов е получил българско гражданство. Това стана ясно на последното заседание по делото, по което другият кандидат за поста – съдия Евгени Георгиев – обжалва избора на Трифонов.

Проверката бе поискана от адвоката на Георгиев Александър Кашъмов. Той се позова на публикация на журналистката Валя Ахчиева в euelectionsbulgaria.com.  В нея се твърди, че не е ясно при какви обстоятелства роденият в Курск през 1972 г. Трифонов е получил българско гражданство.

Според публикацията не е ясно как точно съдията е станал български гражданин, тъй като през 1972 г. е действала Конвенция между България и СССР, според която родителите са можели да изберат гражданство на детето си в едногодишен срок от раждането му, пише lex.bg. В публикацията се твърди, че такъв документ няма. Трифонов има издаден акт за раждане през 1988 г., година след като е бил записан като ученик в Националната гимназия по древни езици и култури в София. Самият Трифонов твърди, че винаги е бил български гражданин, тъй като баща му е българин и според Конституцията това е достатъчно. Конституцията обаче е приета през 1991 г., а към момента на раждането му тези въпроси са се уреждали от Конвенцията.

"Следователно, ако съдия Трифонов притежава руско или двойно гражданство – българско и руско – участието му в процесната процедура би било изначално опорочено", пише в молбата на Кашъмов. Според Закона за съдебната власт магистрат не може да бъде лице с двойно или чуждо гражданство.

Съдебният състав реши Кашъмов да получи съдебно удостоверение, с което да поиска от правосъдното министерство информация как Трифонов е станал български гражданин, както и заверено копие на документа. От министерството трябва да представят и заверено копие от Конвенцията, както и писмена декларация от родителите на съдия Трифонов, ако такава е била подадена или да удостовери неподаването на такава.