170 000  млади българи да бъдат включени в пазара на труда иска министерството на труда и социалните грижи. Идеята бе огласена от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева по време на 14-ата Годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". Това са българи между 15 и 29 години, които в момента нито учат, нито работят да бъдат наети на работа. Целта на държавата е през следващите два месеца да подготви система за оценка на уменията им, за да бъдат включени в трудовия пазар. 

Инициативата е в отговор на едно от най-големите предизвикателства пред българската икономика в момента - липсата на достатъчно работна ръка. Според анализаторите и хората от бизнеса България може да не успее да се развива достатъчно бързо именно заради проблема с трудовата сила, пише Money.bg.

Тази група от 170 000 души ще бъде идентифицирана, ще се установи какви умения и възможности има, като целта е да се сертифицират съответните компетенции, така че хората по-бързо и лесно да бъдат включени в трудовия пазар. Важно е обаче съответните хора все пак да са грамотни и да говорят български, поясни министърът.

Какви са тези хора

Експерти от социалното министерство проучват въпросните 170 000 души и до април трябва да са готови с анализ по въпроса.

"Имаме амбицията да видим кои са тези хора, къде се намират, могат ли нещо да правят, защо са в тази графа и наистина ли не работят", обясни министърът. Тя допусна, че част от тях може да са заети на сиво или пък да участват в т.нар. платформена икономика, да работят за чуждестранни фирми от дома си и т.н.

Мерки се предвиждат и за включването на хората с увреждания в пазара на труда, като се залага на по-активното посредничество на бюрата по труда. Според министър Сачева тези хора могат да работят пълноценно дори и дистанционно, включително в ИТ сектора. Потенциал има и в групата на по-младите пенсионери.

"Докато преди години се залагаше основно на младите, в момента има тенденция да се търсят повече хора в зряла възраст, но с трудови навици, дисциплина и желание да работят по-дълго време за един работодател", посочи Деница Сачева.

Бързи сини карти

Социалното министерство предлага и мерки, свързани с т.нар. синя карта, която дава възможност на работодателите да наемат специалисти от страни извън ЕС. Идеята е да има бърза процедура за издаването на определен брой сини карти за конкретни професии като специалисти от ИТ сферата, химията, киберсигурността и др., каквито според социалния министър страната трудно може да създаде дори в продължение на няколко години.

Сачева предлага още те самите да получат стимули като осигуряване на детегледачка или пък възможност за включване в курсове по български език за членове на семейството, които не го владеят. Възможно е финансирането за такива програми да дойде от европейските фондове.