Важна информация за шофьорите в София. Тунелът на Петте кьошета в посока „Фритьоф Нансен“ ще бъде затворен за коли днес.

Причината е разширяване на контактната тролейбусна мрежа в участъка, с което ще бъде удължен маршрутът на тролей номер 7, съобщава Нова телевизия.

"Само през деня ще е, за да могат да се извършват окончателни работи по монтиране на контактната мрежа в тунела и това е в посока "Фритьоф Нансен", излизането от тунела", обясни Евгени Ганчев, директор на Столичния електротранспорт. Целта е през април да бъде пуснат тролей номер седем с нов, удължен маршрут, който ще замести и трамвай шестица. Цялото тролейбусна трасе ще бъде 14 километра, а ето откъде ще минава:

"Маршрутът ще бъде от "Манастирски ливади", по "Костенски водопад", по "Бяла черква", "Арсеналски", в обособеното трамвайно трасе, което беше по трамвай номер 6, след това по "Черни връх", "Фритьоф Нансен" в долната част, като става двупосочна, ляв завой в посока "Руски паметник", по "Опълченска", от там до "Люлин".

В обратна посока ще е сегашният маршрут на тролей 7 - от площад "Прага", през тунела и по трасето.

Друга реорганизация на движението при изграждане на трасето няма да се налага, увериха от Столичната община. В района на НДК с цел по бързо придвижване пък тролей 7 ще се движи по отделно трасе.