Цената на природния газ за ноември ще бъде по-ниска от тази за месец октомври – 93,19 лева. Тя влиза в сила от 1 ноември, заяви на брифинг в Министерския съвет социалният министър Гълъб Донев. От този месец тарифата трябваше да се увеличи с 32% спрямо октомври, но в крайна сметка тя ще бъде по-ниска. Понижение ще има и за бизнеса.

Това е намаление с 0.35 лв/мвтч спрямо действащата цена за октомври, която е 94.54 лв/мвтч.

"С това искам да внеса успокоение за потребителите на природен газ и парно", подчерта Донев.

Катастрофалните последици за топлофикационните дружества, особено за „Топлофикация София”, са преодолени, заяви от своя страната председателят на КЕВР Иван Иванов.

Той обяви, че с тези цени България, чрез „Булгаргаз” и проведените успешни споразумения с „Газпром експорт”, спестява около 40 млн. долара на потребителите на природен газ в страната.

КЕВР работи интензивно върху мерките, чрез които да бъдат предпазени българските потребители от шоков скок на цените, увериха от комисията.

„Искам да ви уверя, че ние ще изпълним функцията си на енергиен регулатор и няма да има такова поскъпване, за каквото се говори. В началото на декември ще имаме отговори на всичко, свързано с цената на енергията. В крайна сметка, това, което ще бъде предложено, ще бъде с цел да не се допуска завишаване на парното и на газта“, зави Иван Иванов- председател на КЕВР.