Два нови парка със зони за отдих, спорт и детски кътове се очакват да бъдат завършени до края на годината в район „Западен”. Единият вече е на финала – до детска градина „Мир”, а за парк „Ружа”  бе пусната обществена поръчка за 247 хил. лева без ДДС. Това ще са и първите два нови парка в Пловдив от началото на новия мандат.

Първият ще бъде върху терена  старата детска градина „Мир”, като там дейностите стартираха през миналата година.  Вече са направени алеите, осветлението и камерите за наблюдение,  залесяването и зоните за отдих, като в момента се ремонтира оградата на зелената площ  и  се слага беседката. Съвсем скоро ще бъде разположена и детската площадка, като след това паркът ще може да отвори врати за посетители, обясни районният кмет Димитър Колев.

По-късно тази година се очаква да започне разширението на парк „Ружа”, за който е обявена обществена поръчката. Той ще обхване зелената площ между медицинските общежития и заведенията, преди „вливането” с новата част на парка.

В проектното задание към бъдещия изпълнител е заложено да се направят нови алеи, осветление, камери за наблюдение, голяма детска площадка, фитнес и спортна зона, както и градински мебели за отдих. Идеята е на едно от местата да се оформи малка фестивална зона, където през зимата да се поставя коледната елха на „Западен”.   Така цялата зелена площ в „Нов Смирненски” ще се превърна в общоградски парк на площ от 40 дка, с няколко детски и спортни площадки, лед осветление и камери.

Следващата зелена площ, която ще бъде превърната в парк в район „Западен” се намира на ул. „Генерал Колев”, до училище Елин Пелин. В момента зеленото пространство  е с детски съоръжения от соца и в доста неугледен вид. Пространството ще се направи по желание на граждани, които са входирали подписка за ремонта му. Друго желание на родители– нова детска площадка на ул. „Орфей” , „Дивна” и „Юндола” скоро ще бъде монтирана, след като е избран изпълнител за направата й, а стойността е около 69 хил. лева.

Започва изграждането на нов парк в Пловдив – правят фитнес, кът за деца и минисцена СНИМКИНовата зона за отдих и рекреация ще бъде върху бившата детска градина "Мир"