Варненският кмет отсече - изграждането на втори Аспарухов мост вече е на дневен ред. Иван Портних обясни, че построяването на второ съоръжение над варненското езеро е заложено в Общия устройствен план, но през годините нищо не е направено в тази посока. Сега, след посещение на Бойко Борисов процедурата най-накрая е задействана.

По време на визитата си миналата седмица премиера заяви, че сериозно се гледа на проекта и към момента се търсят варианти за публично-частно партньорство. Има интерес от страна на чужди компании, включително и от такива от Китай.

"Това е дълъг процес, защото геоложките и предпроектните проучвания ще отнемат време. Длъжни сме обаче да стартираме, за да имаме готовност след намирането на правилната форма между държава и бизнес да пристъпим към изграждането на втори мост", обясни Портних, цитиран от "Дарик".

Идеята е преминаването по бъдещия мост да бъде безплатно.

Междувременно стана ясно, че ремонтът на Аспарухов мост се отлага за есента. Строителните дейности по част от съоръжението бяха планирани да започнат през месец май. Тя бяха анонсирани от зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при визитата му в морската столица преди няколко седмици.

"Преценихме, че след приключване на ремонтите на трите основните булеварди в "Аспарухово", не е уместно преди сезона да стартираме и ремонт на моста, за да не натоварваме излишно трафика", обясни кметът Портних.