Над 7000 деца в страната с пропуски в имунизационния статус са издирени от здравните власти и обхванати с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Това става ясно от последната справка за епидемичната обстановка в страната на Министерството на здравеопазването.

Мерките по издирването на деца с пропуснати ваксини бяха разпоредени от здравното министерство в средата на февруари, когато бяха регистрирани първите случаи на заболели у нас.

Преди ден главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев отчете, че болните от морбили в страната са вече близо 500, като броят на заразените се разраства в София и София-област.

Без първия задължителен прием на ваксината срещу морбили са 7% от децата, подлежащи на имунизация, а 13% са без втори прием. Ваксината срещу морбили, паротит и рубеола се поставя веднъж на 13-месечна възраст и втори път на 12-годишна възраст.

Основно заболелите са от ромската общност, където децата, подлежащи на имунизация се издирват трудно – 76%, пише mediapool.bg. Останалите са от семейства с антиваксинални настроения.

Здравните власти продължават да правят проверки в лечебните заведения, в практиките на общопрактикуващите лекари, в здравните кабинети в детски и учебни заведения за пропуски в имунизационния статус на посещаващите ги деца и на децата от пациентските листи на джипитата.  

500 са вече болните от морбили! Заболяването се разраства в СофияНеимунизирани деца се водят имунизирани на документи, започват проверки