Десет иновативни паркинг кули могат да бъдат разположени в най-наболелите локации в район "Централен". Най-характерното за тази практични паркинг системи е, че съоръжението им се поставя върху терен с площ за 4 коли, а дават възможност да се паркират при 7 нива над 25 коли.

Само след броени дни първата по рода си в България подобна паркинг кула ще бъде въведена в експлоатация. Съоръжението се издига на Сточна гара в непосредствена близост до сградата на ДАИ-Пловдив. 

"Очакваме до 10 януари паркинг системата да бъде пусната и след като видим на практика как работи и в случай, че отговоти на всичките ни изисквания, сме готови да предложим 10 локации в рамките на "Централен", на които да бъдат разположени такива съоръжения", това заяви за TrafficNews кметът на района Георги Стаменов. 

В момента тече анализ на най-натоварените улици в центъра на Пловдив, където общината би могла да отдели пространство и градоустройствените планове позволяват монтаж на подобно съоръжение. Част от локациите вече са избрани. Една от тях е на ул. "Волга", където има малък общински имот, в който в момента паркират 4 автомобила, но проектът показва, че там може да има съоръжение за 25 автомобила на същата площ. 

"Вероятно с две такива системи ще можем да решим хаотичното паркирането на ул. "Волга". Средно между 38 и 45 са в момента колите по тротоарите от Малък Бунарджик до ул. "Захари Стоянов"", посочи Стаменов. 

Други възможности за изграждане на паркинг кула са ул. "Данаил Николаев", "Капитан Райчо" и "Петко Д. Петков" на мястото на стари бараки зад търговския център, които ще бъдат премахнати; в района на "Иларион Макариополски" и "Мали Богдан", ул. "Трапезица". Текат преговори за поставяне на подобно съоръжение около и зад Военна болница. 

На този етап Георги Стаменов ще направи предложение до Община Пловдив, което да обхваща избраните локации за подобна модулна система за многоетажно паркиране. Първата паркинг кула, която трябва да заработи в началото на 2020 година е частна инвестиция на предприемачите Костадин Щерев и Димитър Иванов. Варианти за финансирането на замислените 10 паркинга към Община Пловдив са чрез общинския бюджет, чрез европейски грант по новия програмен период по Региони в растеж, но възможен е и варианта за публично-частно партньорство. 

Правят първата по рода си автоматична паркинг кула в ПловдивТехнологията е на принципа на пъзел и сама избира най-подходяща позиция за поставяне на колата