Годината е 2005. Двама мъже от два свята се срещат за пръв път. Единият с огромен житейски опит, в безизходица и нуждаещ се от помощ. Другият - млад, амбициозен и готов да подаде ръка. Така съдбата сблъсква Пламен и Иван - две парчета от един и същи пъзел.

Двамата са от Бургас. Иван броди по улиците на морския град повече от 20 години. Описват го като весел, вежлив и честен човек, който обича чашката, но и живота. През 2005 година трябва спешно да бъде опериран от херния. Тогава добри хора му подават ръка.

На Иван са му нужни около 700 лева: за издаване на лична карта и за плащане на осигуровки за три години назад. Само за два дни по-голямата част от сумата е събрана.

Историята му е емоционална, но и противоречива и объркана. Защото Иван не е човек, който просто е попаднал на грешно място с грешни хора.

Иван не е сам. Има сестра и още един брат. Брат му живее в Слънчев бряг със съпругата си и със своето дете. Сестра му е в Бургас. Заедно със съпруга си обитават малка боксониера в кв. "Меден рудник". Преди време имали сергия, но след като мъжът се разболява, нямало кой да я зарежда. Той не работи, а жена му получава по-малко от 400 лв заплата. Трудно се грижи за семейството си.

Въпреки това кръвта вода не става и сестрата на Иван от време на време прибира брат си у дома. Храни го, грижи се за него. Иван обаче не желае да стои там. По-добре се чувствал на улицата. Затова често си тръгва.

Живеел така от 1997 г., след като строителната му фирма фалирала. Лъжели го системно, не му плащали и затова решил - по-добре на улицата с чест, отколкото да се труди за без пари.

Иван има съпруга и дете. Жена му обаче също се възползва от него и след като къщата е преписана на нейно име, продава имота и остава съпруга си без пукнат лев. Заминал за кратко в Русия, за да опита късмета си там, но не се получило и се върнал.

Преди три години се опитали да го убият. Бил намушкан във врата три пъти и засегнали сънната му артерия. Иван обаче оцелява.

По лекарско предписание трябвало да лежи и да си почива, но остава при сестра си само три дни. След това отново избира улицата. Познати и приятели се опитали да му помогнат, но той отказвал.

Един ден се запознава с незрящо момче в един от парковене на Бургас. Разказва историята си, а младежът решава, че не може да остави нещата така. В продължение на няколко месеца му давал храна и дребни пари. Тогава станало ясно, че Иван има херния и трябва да се оперира.

Момчето се свързало с организация, която може да помогне, а от там бързо събират сумата, необходима за лечението на възрастния мъж. Издават му лична карта, плащат осигуровките му и го настаняват в болница.

След изписването му от лечебното заведение наемат квартира за два дни, където да го настанят. Купуват му чисто бельо, храна и дрехи. Поемат грижата да го настанят и в дом за бездомни хора. Осигуряват му безплатна храна от ресторант в града, който се съгласява безвъзмездно да помага на Иван.

Въпросната организация е създадена от двама младежи, които се борят да осигурят достоен живот на хората, живеещи в страната. Затова и през изминалата година хвърлят огромни усилия по набирането на средства за операцията на Иван и намирането на покрив над главата му.

Днес обаче Иван отново е на улицата, както става ясно от публикация в групата "Видяно в София" във Facebook. Защо - никой не знае със сигурност. Момчето, което търси помощ за Иван, се казва Пламен и е част от същата организация, която е помогнала на бездомника. Младежът търси идеи, търси решение.

Голяма част от хората откликват - предлагат да отделят част от месечните си приходи за заплащането на квартира, в която да живее Иван. Предлагат да го настанят в дом.

Дали би приел помощта и би останал там, обаче, никой не знае.