Сериозно инвестиционно намерение е заявено от Летище Пловдив от фонд, базиран в Абу Даби, научи TrafficNews.bg. На днешната среща в Пловдив министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че процедурата за концесията на пловдивския аеропорт ще стартира най-късно до края на 2020 година. Наскоро премиерът Бойко Борисов заяви, че пловдивското летище ще се превърне в балкански хранителен хъб.

„При този видим икономически подем не може Пловдивското летище да остане така малко встрани, занемарено. И мисля, че Балканите имат нужда от един голям хранителен хъб, от който да идват и да си изнасят стоки. Виждате колко завода се направиха, може в един момент да се окаже, че със самолет по евтино ще се доставят стоки, отколкото с тирове, ако се направят групажи", каза тогава премиерът.

Процедурата за концесията на летището ще бъде подготвена именно по  инвестиционното намерение на фонда от Обединените арабски емирства. Той включва карго терминал, който да събира стоки от Балканите – предимно храни, които да бъдат изнасяни за Арабския свят и Изтока. В същото време ще има и инпорт на суровини. Предвижда се да се запазят и пътническите полети, като е заложено изграждането на още един терминал.  Освен инвестиционния фонд, в процедурата могат да участват и други компании, които отговарят на концесионните критерии.

Припомняме, че преди година държавата прекрати концесионната процедура за Летище Пловдив. Причината бе, класираният на първо място участник бе информирал за невъзможността да сключи концесионен договор в лицето на консорциума между „Хайнан” и „Пловдив Еърпорт Инвест”. Инвестиционното намерение предвиждаше изграждане на карго зона и два пътнически терминала.

От прекратяването на концесионната процедура пък започнаха дела между Летище Пловдив и частника, който държи перона и част от складовите  помещения.

Повече, вижте в линкове:

Ангелкова: Стартираме нова концесия на летище ПловдивМинистърът откри среща по туризъм в града под тепетата

Бойко Борисов: Искаме да превърнем Летище Пловдив в балкански хранителен хъбОчаква се БВП от над 120 млрд лева за 2019

Надежда за Летище Пловдив! Ще успее ли държавата да си върне 100 дка от пистата?ВКС допусна делото да се гледа на отворено заседание, след като частникът спечели предишните дела