„Предстои до края на годината отново да бъде започната концесията на летище Пловдив“, това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на среща по туризъм в града под тепетата.  Тя изрази също така надеждата си летището да успее да се развие. Ангелкова загатна, че към аеропорта вече има заявен интерес от страна на големи инвеститори. 


Очакванията на министъра са, че развиването на аеропорта ще допринесе за посещаемостта не само на Пловдив, но и на градовете от региона, в частност - зимни курорти като Пампорово. 

„Независимо от трудната година, която имахме и черната кампания, която се разрази през месец юни, за първите 9 месеца от годината в страната имаме  7 милиона и 800  хиляди чуждестранни туристи, което е само 0.8 % спад - изключително нисък, на фона на драматичната картина, която мнозина очертаха и на рекордния ръст от миналата година. Приходите от нощувки са с 4.6 процента ръст, или 2 милиарда и 800 хиляди“, коментира още Ангелкова. Статистиката, която тя цитира, е изготвена на база реализирани нощувки в места за настаняване с капацитет над 10 легла.


"Това показва, че независимо от трудностите и предизвикателствата, сме успели да убедим туристите в качеството на продукта, който предлагаме. На фона на цялата неготивна кампания, това са едни доста добри числа," коментира статистиката Ангелкова.

Международната среща по туризъм се провежда в хотел „Санкт Петербург“ и се организира за единадесета поредна година. На нея присъстват над 70 туроператори от 14 държави.

Освен министъра, гости на откриването бяха кметът на града Здравко Димитров и областният управител Дани Каназирева.

Очаквайте подробности!