Живеят ли видри в река Марица, какви защитени животни и птици има още във водите? Какво е гео-купол, как се строи с естествени материали? - това са само част от темите, които попадат под фокуса на проекта „Да осиновим Адата", който представлява идея за  интерактивно екологично образование. 

Семинарът, на който ще бъдат обсъдени тези въпроси, ще се проведе на 11 май от 10.00 часа на речния бряг срещу остров Адата (в случай на неблагоприятни условия е предвидена резервна дата на 05 юни 2019 г.). Ще има още работилница за строителство с естествени материали, като по време на дейностите ще се обсъжда как да се опази река Марица и какво не знаем за нея.

Предвидено е демонстрационно изграждане на геодезична куполна конструкция и поставяне информационни табели край реката. Проектът стартира с инициативата „Да осиновим Адата", която въвлича местни училища и установяване на ученическо настойничество (осиновяване) на речния участък в рамките на град Пловдив. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата. 

По време на образователния семинар ще бъдат показани методи за мониторинг на околната среда, адаптирани към възрастта и познанията на младите участници. Ще има демонстрация на вземане на водни проби от брега с използване на надуваеми лодки.

Организаторите са предвидили и от 10.20 до 12.00 ч. паралелно с обучението да се проведат и поредица от арт работилници и игри за най-малките участници.

Мястото се намира на адрес бул. „Марица“ 154 с GPS координати 42°09'17.0"N 24°45'41.4"E.