Министърът на туризма на Индонезия Сандяга Уно и посланикът на страната в България Иван Богананта посетиха фабриката за производство на "ренданг-паданг" на хранителната компания „Белла България“ в Костиево. Тя е първата в Европа създадена специално за производството на индонезийския деликатес – бавно приготвено телешко месо с билки и подправки по автентична рецепта от западната част на о-в Суматра.

След посещението си във фабриката, министърът Сандяга Уно бе приет в базата, където се произвежда деликатесът.  Рендангът, произвеждан от „Белла България“ е по специална азиатска технология. За своя гастро визитка Индонезия е избрала „ренданг паданг“, специфично овкусено месо, наситено с богатите на аромати подправки в района Паданг. Самият продукт е културно наследство на Индонезия, което е отличено като една от най-добрите храни в класацията на CNN „50-те най-добри храни в света“.

Производственият капацитет е 30 тона месечно, а инвестицията е на стойност 3 милиона долара  и включва закупуване на нови хранителни технологии, производствени мощности и логистично партньорство за разпространението на продукта в Европа и Близкия Изток.

„Тестово производството на продукта го започнахме преди 6 месеца, а инвестицията е изцяло наша, като машините за приготвянето му са от последно поколение. Този проект е част от инициативата на индонезийския президент, която се казва „Indonesia – Spice Up the World“. Индонезия е един от най-големите производители на подправки в света и това е основен фокус за експортна дейност и част основните проекти, които индонезийския президент има под своя патронаж.

Проектът за нас започна чрез контактите ни с негово превъзходителство посланикът на страната в България Иван Богананта. Той е човек , който е бизнес ориентиран и с негово съдействие успяхме да спечелим доверието на индонезийската страна за това, че „Белла България“, като най-голямата хранително-вкусова компания в България,  може да отговори на високите стандарти за производството на един такъв продукт”, каза главният оперативен директор на „Белла България“ Димитър Митев.

Той сподели, че за приготвянето на продукта са необходими  много неща, един от които е Халал сертификат. Необходимо е месото да бъде от конкретна част на телето, като се работи  по скала от стандарти. Димитър Митев разказа, че преди няколко месеца, при посещението си в хранителната  компания „Белла България“  Уилям Уонгсо, който е главен готвач на индонезийския президент, е помогнал за стартирането на производството. Той е обяснил технологичния процес- съотношението между подправка, кокосово мляко и телешко месо, както и процес да приготвяне.

 „Технологично сме готови с капацитет 30 тона на месец  да поемем цялото търсене, което има в Европа и близкия Изток. Това, което е интересното, че в света има 4 хиляди индонезийски ресторанта 2 хиляди, от които са в Европа и нашия основен таргет са те. Планираме да снабдяваме с  този продукт и кетъринга на полети. Имаме много добра логистична компания, която ни даде самочувствието, че можем не само да произвеждаме продукта, а и да го дистрибутираме. Това е единственото място в Европа, което произвежда Ренданг-паданг", завърши главният оперативен директор на „Белла България“.