Предозирането и хаотичното взимане на различни имуностимуланти може да доведе до много негативни последствия. Това заяви проф. д-р Доброслав Кюркчиев от лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ ‘Св. Иван Рилски.

"Това, което не бива да се приема са средства, стимулиращи имунната система. Всеки витамин има различен спектър от действия. За витамин D - той не е имуностимулиращ и е добре да се пие. Трябва приемът да става обаче под някакво предписание, а не хаотично след информиране в интернет”, каза той пред Нова телевизия.

Според специалиста имуностимулиращите средства биха могли да навредят.

„Сериозните проблеми, свързани с COVID-19, не се дължат на самия вирус, а на реакцията на имунната система. Селенът, цинкът и витамин D не са имуностимуланти и не са опасни от тази гледна точка”, каза д-р Кюркчиев. Той посочи, че като превенция е добре да се измерят нивата на витамин D в кръвта.

Д-р Кюркчиев обясни, че при някои случаи на коронавирус има втори пик на болестта в 4-5 ден.

„Този пик е това, което реално прави проблеми. Извънредно силната, неадекватна и дерегулирана имунна система. Това не е проблем на вируса, а на реакцията ни срещу него. Тази имунна дисрегулация се нарича цитокинова буря. Тя може да увреди белите дробове, да доведе до тромбози, мултиорганна недостатъчност и до късните прояви на коронавируса след оздравяване”, добави той.