Скандалите свързани с финансиране, обществени поръчки, европейски субсидии и нереализирани проекти, но изхарчени пари, вече са нещо обичайно. Поредният такъв скандал се развихри във връзка с Българския туристически съюз заради злоупотреба със средства, отпуснати от Столичната община за ремонти и поддържане на туристически обекти на територията на общината.

Стана ясно, че за последните няколко години градската управа на столицата е отпуснала на БТС над половин милион лева. Разбира се, парите са усвоени и отчетени с документи, но проверка показва, че няма реализирани ремонти. Министерството на спорта също е отпускало средства на БТС.

За коментар по темата се свързахме с Димо Колев, председател на управителния съвет на Български планинарски съюз, чиито цели са да бъде алтернатива на БТС. Новото сдружение се стреми да обедини планинарската общност в България и да превърне планините в достъпни и приветливи места; възстановяване и изграждане на хижи, заслони и съпътстваща инфраструктура; промяна в мисленето на отговорните институции, свързани с планините и планинския туризъм; изграждане на планинарска култура сред хората, посещаващи планините в България; съхраняване на природата и съграденото в планините за поколенията; обучения за младите хора, учениците и децата, работа по тяхното приобщаване към природата и промяна на заседналия начин на живот, защото здравето е най-ценното, което имаме.

Как се харчат държавни средства и как се злоупотребява с тях, разкрива Димо Колев пред TrafficNew.bg:

Г-н Колев, какви са условията по българските хижи?

- Сложен въпрос, на който не може да се отговори с една дума. Първо хижите се делят на държавни (отдадени за безвъзмезно ползване на БТС), общински и частни. Към последните спадат и притежаваните от Туристическите дружества, които имат документ за собственост. Условията в по-голямата част от хижите в България не са добри. Даже не са и задоволителни. Разбира се има и такива, които са намерили дейни стопани, които ги развиват и подобряват. Но не са много. Има и такива, чийто условия са много добри, но са превърнати по-скоро в планински мотели за компании практикуващи автомобилен туризъм.

Всичко това се дължи най-вече на това кой ги стопанисва. В повечето случаи това е БТС и дружествата към тях, които отдават хижите на трети лица срещу не малък месечен наем. И ангажимента им стига до там да си съберат месечните вноски. Какво се случва горе в планината малко от тях се интересуват. Малко от тях заделят някакви средства за по-големи ремонти и в повечето случаи наемателите се оправят с всичко това.

Ако са пробивни и дейни нещата се получават. Има много желаещи, които искат да помогнат с труд или средства на любимата си хижа. А това не се използва. Държавата и общините също би трябвало да помагат, но поради неправомерно разходване на отпусканите средства се отдръпват и финансиранията секват. И от това страдаме всички ние планинарите. Другото основно нещо е отдаването на хижите без конкурси, а на познати хора. Които не винаги са подходящите добри стопани.

Какви са инвестициите и как според Вас трябва да се осъществяват те?

- Инвестициите са най-вече за сметка на наемателите. Само, че когато една хижа е дадена за кратък период под наем никой няма да започне да влага много средства в нея при положение, че след края на този период може да не му я преотдадат. За много неща може да се кандидатства по различни програми за финансиране, но това зависи от желанието на собствениците и наемателите. От друга страна голяма част от средствата за инвестиции, които са отпуснати от различни държавни и местни ведомства не отиват по предназначение. Няма прозрачност за какво се харчат парите, не се публикуват точни и подробни отчети. Последният пример с разследването на Нова ТВ показва, че това е така. Сега Столична община е спряла финансирането и от това страдат хижарите и туристите.

Какво трябва да се промени и какви са вижданията Ви за решаването на този проблем?

- Трябва финансирането от страна на държавата и общините да се възстанови. Трябва да има публичност в разходването на тези средства. Освен това сегашната категоризация на тези обекти не е добре направена. И не се контролира спазването на разпоредбите. Всеки си прави каквото иска. Доказано е през последните 10 години, че БТС не може да управлява имоти, не може да се грижи за планинския туризъм в България и единственото каквото прави е да събира наеми от обектите. Това повече не бива да продължава.

Каква е нуждата от структура като БТС и трябва ли тя да е държавна?

- Държавна в никакъв случай. В сегашния си вид в никакъв случай и БТС. Там промени няма как да настъпят. За да има промени в тази организация първо трябва да се променят нейните членове. Само, че там управителните им органи не пускат кокала от години и на много места бездействат. А те са хората, които избират ръководствата на БТС. Така че промяна не можем да очакваме. Който и да дойде на власт ще продължава да работи по същия начин, а ако случайно иска да промени нещо ще го свалят много бързо. Въпрос на морал, манталитет и мислене. Но задължително трябва да има една национална организация, която да е връзката с държавата и хората в планината. Затова създадохме Български планинарски съюз с хора, които работят, мислят за другите и не пестят сили в опитите си да променят нещо към по-добро. Без задни мисли, ей така за каузата. За планината, планинарите и за поколенията след нас.