Годишните приходи на общинските търговски дружества за 2018-а година възлизат на 867 359 000 лв. Това отчете Николай Стойнев, председател на комисията по икономика и собственост към Столичния общински съвет по време на пресконференция за развитието на дружествата, съобщават от пресцентъра на СОС.

Той допълни, че смененият модел на управление на общинските предприятия през последните години се отразява в повечето инвестиции, по-качествените услуги и по-добрата градска среда. Стойнев посочи, че Столична община е един от най-големите работодатели в страната.

Над 10 000 души работят в общинските търговски дружества, които ежедневно осигуряват редица услуги като придвижването и сигурността в града, облагородяване и поддържане на зелената система и т.н. Благодарение на доброто финансово състояние на дружествата се реализират различни проекти.

Такъв е първият нов парк в София – "Възраждане", който бе изграден изцяло със средства от две общински дружества – "Софийски имоти" и "Спортна София". Първият етап беше създаването на спортен комплекс и местна за отдих.

Тази година предстои завършването на втория етап – Аква комплекс, в който за първи път ще се използва минерална вода.

"Спортна София" пък изгради спортни площадки на 24 000 кв. м.

"Общинско дружество „Лозана“ ЕАД, което се занимава с осигуряването на работа на хора с намалена трудоспособност и успешната им интеграция, е пример за оздравяване и привличане на множество външни инвестиции от близо 1 млн. лв." – каза още Николай Стойнев.

Друг добър пример е дружеството "Егида", което с наличието на задължения от над 1,5 млн. лв, в момента е стабилизирано и осъществява охранителна дейност в близо 100 общински обекти, 19 училища, 23 детски градини, 6 парка.

Стойнев отчете и добрите резултати на ВИК- София. Дружество, което в миналото бе изправено пред фалит, днес реализира проекти за канализация в Зоопарка, Екоравновесие, паркове и градини.

По отношение на транспортните фирми, Стойнев посочи, че Центърът за градска мобилност е с най-голяма печалба – 6 364 000лв. през последната година автотранспорта са направени инвестиции за 400 нови автобуса и 10 електробуса. Електротранспортното дружество е инвестирало в 13 нови трамвая, изграждане на ново тролейбусно трасе от квартал "Манастирски ливади" до центъра на София, както и нови кондензаторни електробуси и зарядни станции.

"Метрополитен", който реализира най-мащабния проект – изграждане на третата линия от софийското метро, е инвестирал в реновирането на стари влакове и закупуването на нови мотриси.

По отношение на общинското здравеопазване, председателят на ресорната комисия към СОС д-р Веселин Милев заяви, че всички общински лечебни заведения вече са на печалба. През 2018-а година най-много инвестиции са направени в двете акушеро-гинекологични болници "Света София" и "Шейново".

Той посочи, че предстоящите инвестиции ще са за развитие на доболничната помощ - дентални и медицинските центрове, както и в диагностично консултативни центрове.

Тези седмица СОС ще разгледа годишните финансови отчети на общинските дружества.