Прокуратурата е започнала две досъдебни производства по казуса с разрушената къща , част от ансамблов паметник на културата  в центъра на Пловдив. В петък от район "Централен" са постъпили два сигнала за разрушаването на фасадата на къщата и за проверка на разрешението на строеж. 

Двете дела са разпределени на двама прокурори в Окръжна прокуратура.  Към момента е започнато досъдебно производство, а днес разследващи полицаи от Икономическа полиция са били на обекта. Припомняме, че фасадата на къщата бе срината вандалски преди няколко дин. Съгласуван проект с НИНКН има, ала той включва запазването и реновирането на цялостния облик на зданието. Към днешна дата обектът е запечатан.

„Надяваме се компетентните институции да извършват всички необходими действия за изясняване на казуса и предприемане на наказателни мерки спрямо извършителите“, това посочи районния кмет на „Централен“ Георги Стаменов. Стаменов обясни, че нарушенията по унижожаване на паметника на културата са били констатирани  по-малко от час след подаване на сигнала. На място е дошъл архитект Слави Славов от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерство на културата. От районното кметство уточниха, че все още от Министерство на културата не са издали административен акт по отношение на нарушението и последващите санкции.

Първото досъдебно производство е образувано по чл. 277 А ал. 4 за издаване на разпореждане за извършване на противозаконна дейност в защитена територия, довело до унищожаване или повреждане на паметник на културата. Прокурорът по делото е изпратил разпореждане до Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата да извършат собствена проверка и да предоставят резултатите. 

Предстоят разпити на всички длъжностни лица, които имат отношение към издаденото разрешение за строеж , както и на чиновниците , в чиито задължения влиза инспекцията на въпросния обект. Ще бъдат разпитвани кмета на района, архитекта, изпълняващият длъжността Главен архитект ,инвеститорите,  а също така и работниците на строежа.