Премиерът Бойко Борисов подкрепил идеята на участващата във властта НФСБ за премахване на частните лотарии. Идеята е само държавният "Български спортен тотализатор" да може да организира лотарийни игри, а сегашните частни лотарии ще могат да организират единствено "томбола, бинго, кено и техните разновидности".

"Сондирах каква ще е политическата позиция на ГЕРБ и получих подкрепа в лицето на министъра на спорта и министъра на финансите, които пряко ще отговарят за това, а и на премиера Бойко Борисов. След като ГЕРБ препотвърди, че ще подкрепи този закон - разчитам, че и г-жа Корнелия Нинова ще го подкрепи, както бе обещала при предния законопроект", каза пред журналисти в парламента лидера на НФСБ и вносител на законопроекта Валери Симеонов. Сутринта в петък лидерът на НФСБ се срещал с министрите на спорта и на финансите, както и с премиера. Там Борисов "изненадващо" изразил категорична подкрепа, обясни Симеонов, цитиран от mediapool.bg.

По думите на Симеонов сегашната му идея доразвива тази от 2018 г.

"В момента предложих един още по-съвършен вариант, в който вкарвам идеите от предния закон", каза той. През 2018 година той предложи лотобилети да не се продават в магазини, лавки и бензиностанции, а само в специализирани хазартни обекти. Настояваше и за ограничаване на рекламата на хазартни игри. Тогава Симеонов уж получи принципна подкрепа за промените от ГЕРБ и БСП, но законопроектът му тръгна с фалстарт и бе изпратен за нотификация от Европейската комисия.

В края на 2018 година се разбра, че тогавашният законопроект е получил "зелена светлина", но след това бе оставен да отлежава в Народното събрание. Сега обаче Симеонов казва, че има подкрепата на ГЕРБ. Ако новите промени бъда приети, процъфтяващите "Национална лотария" и "Лотария България" ще трябва да преустановят дейност. НФСБ предлага три месеца след приемането на законопроекта издадените лицензи на частни лотарии да бъдат прекратени. В поправките е заложено и задължение частните лотарии да изплатят вече спечелените суми. Идеята им е печалбите, които не са раздадени към датата на прекратяване на игрите, да се изплатят до края на юни 2021 г. Ще е възможно обаче и разсрочено изплащане, но то трябва да приключи до края на 2025 годинa.

 Законопроектът предвижда да бъдат унищожени билетите, фишовете и талоните на частните лотарии, които не са били купени преди да бъде прекратен лиценза им. С предложенията си НФСБ иска и магазините, в които се продават талони и "други удостоверители знаци за лотарийни игри" да не могат да отстоят на по-малко от 300 метра от училища. В момента такова ограничение има само за игралните зали и казината. Законопроектът идва на фона на сигнал от началото на декември, според който частните лотарии плащат сериозно занижена държавна такса в сравнение с държавния тотализатор, в резултат на което бюджетът е пропуснал да събере около 250 млн. лв. за последните пет години. Сигналът е подаден от бившите съдружници на Васил Божков в хазарта братя Найденови, които в момента са в тежък конфликт с бизнесмена. Малко след това Държавната комисия по хазарта (ДКХ) призна, че държавната лотария и частните лотарии се облагат различно.