И Стара Загора вече е в тъмночервената COVID зона, след като днес заболеваемостта там мина 500 на 100 000 души. Това показва актуалната справка на Националния център по заразни и паразитни болести. С това областите в този цвят стават 11 - Ямбол, Варна, Сливен, Габрово, София гради и София област, Перник, Кюстендил, Видин и Монтана.

Повишава се и средната заболеваемост за страната. Днес тя е 464 на 100 000 души срещу 448 на 100 000 ден по-рано.

Смъртността също остава висока, за пореден ден починалите са над 90, а основният циркулиращ вариант е Делта.

Припомняме, че министърът на здравеопазването свиква извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври, на който да бъдат обсъдени направените предложения за нови ограничения. Те бяха описани в доклад от държавният здравен инспектор днес.

В документа се посочват два варианта. Единият е въвеждане на зелен сертификат за влизане в редица обекти. Т.е. достъп до тях да имат хора с документ за ваксинация, преболедували или с отрицателен бързи тест или PCR.

Здравният министър: Избираме един от вариантите за нови мерки, ще издадем заповед другата седмицаАко бъде приет зелен сертификат, тестовете ще бъдат безплатни, но не и пробонабирането