Министърът на здравеопазването свиква извънредно заседание на разширен състав на експертния съвет по епидемиология в понеделник, 18 октомври, на който да бъдат обсъдени направените предложения за нови ограничения. Те бяха описани в доклад от държавният здравен инспектор днес.

В документа се посочват два варианта. Единият е въвеждане на зелен сертификат за влизане в редица обекти. Т.е. достъп до тях да имат хора с документ за ваксинация, преболедували или с отрицателен бързи тест или PCR.

Вторият вариант е частичен локдаун – затваряне на част от обектите и част от секторите, както и ограничаване на капацитета там, където обектите ще продължат да функционират.

Предлагат два варианта за новите мерки: Зелен сертификат или локдаунОтделно от общите мерки, в доклада се предлагат конкретни мерки в сферата на образованието

„Предложени са два алтернативни вида мерки. Единият е да се използва зелен сертификат без ограничения на капацитета на публични места. Другият предлага спиране на някои дейности и рестрикции, ако не се ползва зелен сертификат. Отделно има предложени мерки и за училищата. Мерките ще бъдат съгласувани с Министерство на здравеопазването и науката. Всички други предложения ще бъдат разпратени до всички министерства, заинтересувани страни, браншови организации, да дадат своето мнение“, посочи здравният министър Стойчо Кацаров.

1 милион антигенни тестове бързо ще бъдат закупени, в случай че се възприеме вариантът със зелен сертификат. Тези тестове ще бъдат за сметка на държавата. 

„Ако се възприеме такъв вариант със зелени сертификати, тестовете ще бъдат извършвани в някои от сертифицираните за това лаборатории. Те могат да направят изнесени пунктове, но трябва да се правят от сертифицирана лаборатория. Тестовете ще са безплатни, но вземането на пробата ще се заплаща“, посочи още Кацаров. И допълни, че е възможно да се поиска единна цена за пробовземането във всички лаборатории, за да няма "извиване на ръце". 

Засега този мерки са само предложения, следващата седмица ще бъде издадена заповед, когато бъде избран и един от двата алтернативни варианта.

Здравният министър коментира и предложението неваксинираните пациенти да си доплащат болничното лечение. „Ще бъде разгледано от експертите и юристите на Здравното министерство. Има мнение, че законът не би позволил такова нещо. Затова искам първо да чуя становището на експертите, преди да заема някаква позиция”, посочи Кацаров.

На въпрос дали страната ни няма да върви към задължителна ваксинация, той бе категоричен, че такова нещо не се обсъжда.