Избягалият затворник Борис Иванов е задържан от полиция близо до ловешко село. Преди обяд той е бил търсен в слънчогледова нива около село Александрово, но не е бил открит там.

В ранния следобед е подаден нов сигнал, че е забелязан край град Летница, където малко преди 16:30 ч. е задържан на изхода на града.

Затворникът се е опитал да избяга, но е заловен от служителите на полицията и жандармерията. В опита си да се изплъзне от полицията, той опитал да вземе за заложник възрастна жена от Летница, която живеела в крайна къща, съобщи vesti.bg.

"Тя живее на края на селото. Реално жената дава сигнал с жест към районния инспектор, който тя познава, и той по тези жестове разбира, че тя всъщност е заплашена, тъй като той я държал за ръката", обясни главният секретар Младен Маринов.

По време на залавянето на Иванов районът е бил обграден от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Снайперисти са следили всяка стъпка на рецидивиста и са подали сигнал кога да действат задържащите екипи.

На специална пресконференция в Ловеч министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че въпреки огромното напрежение и натиска върху органите на реда, те са успели да заловят избягалия затворник.

"Един рецидивист, изнасилвач, обирджия е хванат. Да са спокойни - събота, неделя... Така действа системата, така ще работим и занапред", каза той.

Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков обяви, че след днешната операция обвиненията срещу заловения затворник ще се увеличат и уточни какво наказание е трябвало да изтърпи Иванов.

Реално са му оставали близо 5 години - 4 години и 9 месеца, до изтърпяване на 13-годишната присъда.

Борис Иванов в момента се намира в Районното полицейско управление в Ловеч при засилено полицейско присъствие. 

В издирването на мъжа участваха екипи на жандармерията, полицията и Специализирания отряд за борба с тероризма. Мащабната акция по залавянето му започна още снощи след подаден сигнал на тел. 112, според който 48-годишният мъж от Добрич е бил забелязан в района на ловешкото село Дойренци, а по-късно в района на ловешкото село Александрово.     

Под полицейска блокада бе целият район между ловешките села Александрово, Дренов и Деветаки.

Иванов избяга в четвъртък сутринта малко след 10 ч. от работен обект край Ловеч - млекопреработвателна фирма, където е работил заедно с други затворници. Те са го подгонили след бягството му, но не са успели да го задържат. Мъжът е бил на този обект от няколко дни, след като е бил преместен от затворническото общежитие.

Иванов излежава 13 години лишаване от свобода за четири присъди, сред които изнасилване и грабеж. По-голямата част от наказанието е бил изтърпял и за добро поведение е бил преместен в общежитието. 

Кучета са намерили дрехите на Борис! Полицията по следите на беглецаТри села са под полицейска блокада