Варна отбеляза своя празник с тържествена литургия, отслужена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След тържественото вдигане на флаговете на града и на България, се проведе шествие с чудотворна икона на Света Богородица. 

Празникът събра представители на държавната и местната власт, на дипломатическия корпус, много граждани. Основни организатори на честванията са община Варна, Военноморските сили и митрополията.

В празничния ден бяха планирани инициативи и за най-малките - интерактивни спектакли, творчески ателиета, образователни игри, концерти.

/ live.varna.bg

По традиция в 20 часа в Летния театър започна церемонията по връчването на почетни звания и награди. През тази година Варна ще има трима нови почетни граждани - знакът на града ще получат композиторът проф. Милко Коларов, актьорът и режисьор Мариус Куркински и дългогодишният ректор на Медицинския университет проф. Димитър Камбуров.

Денят ще завърши с концерти на три места в града - в Летния театър, на площад "Независимост" и в свободната зона на пристанището. За пръв път тази година зарята ще бъде изстрелвана от морето, където са монтирани три понтона на 120 метра от брега. Пироефекти ще има и от кея на военноморската база.