Един от най-големите гръцки туроператори - “Музенидис Травъл”, е на път да провали почивките в южната ни съседка на десетки хиляди българи и гости от други страни от Източна Европа. Туроператорът е започнал да разпраща съобщения до българските си партньори, че предлага платените вече почивки да се изместят за след 1 септември или направо за лятото на 2022 г., съобщи сайтът “Травелнюз”.

Според управителя на “Музенидис Травъл България” Тодор Севастаклиев компанията дължи много пари на стотици хотели в Гърция, затова се налага в момента да се застрахова, като предупреждава клиентите си да не ходят в Гърция, предава 24 часа.

В противен случай може да се окаже, че хотелите отказват да ги настанят. На сайта на компанията до късно в петък обаче нямаше съобщение, че се анулират всички почивки до 26 юни, а нови записвания не се правят. Напротив, през сайта може спокойно да се направи резервация и за датите, за които според Тодор Севастаклиев компанията не приема туристи. Няма съобщение и на фейсбук профила.

“Музенидис Травъл” притежава хотелски вериги в Гърция, авиокомпанията Ellin Air с 6 самолета и 400 автобуса. Проблемите са започнали, откакто собственикът ѝ Борис Музенидис почина през март в Москва от сърдечен удар вследствие на усложнения от коронавирус. После се оказало, че голяма част от местните хотели в Гърция изобщо няма да отворят това лято, но в същото време не могат да върнат веднага платените вече от “Музенидис” пари. Отделно от това проблеми на авиокомпанията са приземили всичките ѝ самолети, с които се извършват чартърните полети.

“Музенидис” има договори на едро с хиляди хотели в Гърция и държи съществена част от пазара на почивките в южната ни съседка на български граждани. Тя има и съществен дял на руския пазар. Организира почивки в цяла континентална Гърция и по островите. По думите на Тодор Севастаклиев компанията майка в Гърция се надява да получи помощ от държавата, за да се справи с положението.

Отделно от това българското представителство, което не е директно притежание на гръцкия туроператор, а работи по франчайзингов договор, ще кандидатства за помощта, предвидена за туроператори, но новият прием на документи започва чак от 1 юли. Тази помощ е специално за туроператорите, които имат затруднения да възстановят платените вече от клиентите пари.