Ремонт в столичния квартал "Витоша", който съвпадна с първия сняг,  създаде огромни главоболия за шофьорите. Вчера и днес на улица "Могилата", където е разкопано, и улица "Димитър Яблански" се образуваха огромни задръствания. Колите не можеха да се измъкнат повече от час от квартала. 

"Пътувах 30 минути само от улица "Георги Райчев" до мол Парадайс.  Беше ужасно и кошмарно. Докога ще се ремонтира и защо точно насред зима", написа възмутена читателка на TrafficNews.

Гневът на жителите на "Могилата" и съседните улици се изля и върху новоизбрания кмет на район "Лозенец" Константин Павлов-Комитата, който е един от осмината районни управници от "Демократична България".

Той нашумя след като поиска от строителния надзор да бутне вдигнатия до 18 етаж небостъргач "Златен век", но получи отказ. Кметът Павлов реагира на недоволството с обяснение във Фейсбук, от което стана ясно, че неволите в квартал "Витоша" са резултат от подценяване на ситуацията. Ето какво написа Комитата по повод задръстванията:  

"Тази сутрин около 8 часа отидох на място на „Могилата“, за да се уверя лично какво е състоянието на строителната площадка, а после пеша обиколих и по обходния маршрут, за да видя какво е положението с трафика. 

В осем работата още не беше започнала, но обходният маршрут беше започнал да се задръства. Какво забелязах - първо, доста шофьори игнорираха забранителния знак на ъгъла на „Чавдар Мутафов“ и „Могилата“, като продължаваха до сградата на Bild. След това им трябваха няколко маневри за да се върнат отново на „Чавдар Мутафов“. 

Това създаде и известен хаос със строителната техника, която трябваше да достигне до обекта. По обходния маршрут се намираха голям брой паркирали коли, което допълнително затрудняваше движението. Имам гореща молба към жителите на квартала - моля, помолете съседите си, които паркират на обходния маршрут, да преместят колите си, ако е възможно, извън него. Това би могло значително да облекчи положението. 

Ще разговарям и с КАТ и с Центъра за градска мобилност по въпроса. След това разговарях с фирмата изпълнител - помолих ги да ускорят работата по пътното платно. Те обещаха да го направят, като се извиниха, че един ден са работили под земята, за да не разрушават кръстовището на обходния маршрут на ул. "Марин Тодоров", но от днес нещата ще тръгнат по-бързо, като ще работят с удължено работно време, включително и събота и неделя. 

Целият предвиден ремонт е на около 80 метра от улицата, покрай сградата на Bild и малко по-надолу. Целта е, както вече разказах, освен другото, решаване на проблема с наводненията в тази част на квартала. Говорих с фирмата изпълнител да поставят допълнителни указателни и забранителни знаци, включително пред Зоопарка, на Симеоновско шосе и на ъгъла на "Филип Кутев" и "Сребърна". 

Още веднъж искам да помоля жителите на „Витоша“ за извинение за причинения хаос и проблеми. Бих искал да ви уверя че вече лично наблюдавам процеса, поддържам контакти с изпълнителите, и държа да ми бъде докладвана непрекъснато обстановката в района".

Ремонт превърна в кошмар за 6 000 софиянци излизането от кварталаЗатворената ул. "Могила" прати шофьорите да лавират и пълзят по две тесни обходни улички