Над 140 гайдари почетоха Валя Балканска с двучасов тържествен концерт в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян. Президентът Петър Стоянов, в качеството му на почетен председателна Българската национална гайдарска асоциация, връчи приза на Валя Балканска за „Почетен член” на асоциацията на гайдарите, пише 24 часа.

"Това че Валя Балканска е професионалист от най-висок мащаб го знаем всички. Това че всяко дете, ако го попиташ на улицата кой е най-добрия изпълнител на народна песен в България, ще каже Валя Балканска, също. Валя Балканска, разбира се, има едно измерение, и то е надпланетарно. Искам да кажа, обаче, добри думи за нея извън нейния талант. Аз я познавам от много време, много преди да стана президент. Това, което винаги ми е харесвало в нея, е, че олицетворява онзи български национален характер, който във времето лека полека позагубихме - никога не хленчи, никога не се оплаква и се захваща за всяка работа с любов. Искам за това да й благодаря от сърце. Искам да й кажа, че имаме още дълго време нужда от нейния пример, от нейните песни и пример като човек, затова защото дълго време ще се измерваме с Валя като изпълнител, човек и родопчанин", каза Петър Стоянов.

В концерта участваха оркетстър "100 каба гайди" с ръководител Тодор Тодоров, гайдарски състав "Родопчани"- Пловдив, с ръководител Веселин Козарев, гайдарски състав при училище "Добри Чинтулов" - Бургас, с ръководител Георги Миронски, гайдарски състав "Делю хайдутин" - Златоград, с ръководител Тодор Кайков и гайдарски състав от Калофер начело с кмета на Калофер Румен Стоянов. На сцената специално участие имаше и Фолклорен ансамбъл "Родопа", с който е свързан целия творчески път на Валя Балканска.