Висшият съдебен съвет обсъжда днес проект на вътрешни правила за предсрочно освобождаване на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор.

На влизане главният прокурор Иван Гешев коментира и изнесената информация за образуваното досъдебно произведство слещу Асен Василев.

"Препоръчвам на всеки, който се изказва по тези теми, да се запознае с Конституцията. Не ми е известно досега Конституцията да е суспендирана. Напълно споделям идеите на министър-председателя за нулева толерантност към корупцията, както и виждането му, че няма никой над закона. Г-н Рашков ще го коментирам, когато каже нещо вярно. Разбрах, че пак е размахвал някакви листове в някакво предаване. Ако има въобще разследване, макар според НПК отдавна не се образуват досъдебни производства срещу конкретно лице, а за конкретни престъпления, това означава, че г-н Рашков ги е придобил по незаконен начин", заяви Гешев.

Рашков: Досъдебното производство срещу Асен Василев е политически актВътрешният министър показа и документът

Прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконнието. Съдът се оказва последният страж на законността и ще си свършим работата, както ни е зададено по конституция, коментира още той.

"Не бях разбран от Христо Иванов и Надежда Йорданова, че искам разговор за закриването на спецсъда. Предложих разговор за теми, които те постоянно излагат - за правомощията на главния прокурор"

Отсъствието на правила за отстраняване на главния прокурор стана причина за отлагане на разглеждането на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев.