През 2017-а един от най-известните графити артисти в света - Тристан Итън остави своя отпечатък у нас, върху фасадата на една от сградите по ул. "Граф Игнатиев" в столицата.

Сега обаче творбата му я няма, на нейно място има розова мазилка. Стената вече е напълно свободно пространство за реклама.

Графитът на Итън беше подарен като част от рекламната кампания на уиски компанията "Johny Walker". Оказало се обаче, че договорът на алкохолният бранд с рекламната агенция, която отговаря за фасадата, вече е изтекъл. Именно това наложило нейното премахване, което пък предизвика и остри реакции от страна на столичани.

"Генезисът на проекта е бил такъв, че той е бил осъществен като рекламна творба и законът позволява това. На практика, ако това беше творба, реализирана по художествен начин, то тогава артистът можеше да заведе дело", коментира пред БНР Ясен Гешев от Urban Creatures.

От фирмата организатор потвърдиха, че графитът е бил част от световна рекламна кампания, които са платили както за неговото поставяне, така и за премахването му.

Той обясни, че това не е самосиндикално действие от страна на Столичната община.

От Facebook страницата на организацията "Деволюция", която следи за решенията на общинарите, които касаят естетиката на София, категорично осъдиха решението за премахването на графита.

"Заличиха един от най-красивите графити в София на "Граф Игнатиев", чийто автор е световноизвестния артист Тристан Итън. Макар и като деликатна реклама, произведението имаше изключително висока художествена стойност и беше оценявано както от жителите на града, така и от неговите гости. Не можем да си представим какви примитивни профани са го извършили и защо, но явно в този град някой мрази всичко красиво, различно, авторско.

Градът е обезобразен от драсканици, те не се премахват и чистят, но за сметка на това вчера беше открит безличния, приличащ на надгробен паметник фонтан на площад Гарибалди. ЧЕСТИТО! ДА ЖИВЕЕ РОЗОВОТО! П.П. Вероятно имаше как да бъде запазено, особено когато е масово харесвано. Често по света временни инсталации остават за постоянно, когато получат обществено одобрение и се превърнат в символ. Като Айфеловата кула например.

Ако стената е отдавана под наем, можеше общината да я откупи и да запази графита. Желание?"

Позицията беше подкрепена и от организацията "Спаси София", които допълниха: "Днес по ул. "Граф Игнатиев" беше извършено поредното посегателство върху идентичността и красивите градски пространства на София.