„Когато обществено мнение влезе от едната страна, съдът трябва да излезе от другата“, отсече Орлин Търновалийски в началото на своята защитна пледоария пред съда по повод искането на постоянен арест за клиентката му Габриела Медарова, която потроши 10 автомобила пред Оазис 4 в Пловдив с джипа на приятеля си, шофирайки под въздействието на алкохол и наркотици. Адвокатът подчерта, че има натиск, заради смъртоносните катастрофи от последната седмица.

„Всички сме хора и следим медиите, както и заявленията на ръководни хора от прокуратурата. Но нека се върнем към реалността“, посочи Търновалийски и допълни, че според него законът не трябва да се прилага строго, а справедливо.

Думите му бяха реплика на изявлението на главния прокурор Сотир Цацаров, който в понеделник на брифинг в Пловдив заяви, че за пияните и употребилите наркотици зад волана, законът трябва да бъде не строг, а жесток.

Четете още: Жесток закон за Габриела, която, друсана и пияна, нанесе погром на 10 автомобила ВИДЕО

Днес пред Районният съд, адвокат Търновалийски настоя за определяне на каквато и да е друга мярка, но не и задържане под стража за постоянно.

Четете още: Една от потрошените коли пред Оазиса била на самата Габриела ВИДЕО

„Габриела е виновна и трябва да получи присъдата си, но мярката не бива да се превръща в предварително изтърпяване на неналожено по съответния ред наказание лишаване от свобода“, отсече защитникът и помоли председателя на съдийския състав Теофана Спасова да прочете закона, така както трябва да бъде прочетен.  

Защитата бе категорична, че доводите, изведени от прокурора Таня Георчева за евентуално укриване и висока обществена опасност на обвиняемата, са лишени от доказателства, а че прерастването на инцидента в заплаха за човешки животи е нищо повече от базиране на хипотези.

Въпреки че Габриела е опитала да прехвърли вина и е давала разнопосочни версии първоначално, в последствие тя си е признала извършеното. Тя е с чисто съдебно минало и има само една глоба за неправилно паркиране. Тя бе задържана за 72 часа, а днес при довеждането ѝ в съда не спря да плаче и да повтаря, че съжалява. 

Търновалийски успя да издейства Габриела да бъде освободена срещу парична гаранция в размер на 20 хиляди лева, ала все още няма яснота дали ще обжалва размера, като прекомерно висок по неговите думи, нито пък дали прокурорът ще протестира срещу определението на съда.

Четете още: Пуснаха Габриела от ареста срещу 20 000 лева!

„Размерът на гаранцията е почти забранителен, да не се окаже, че е лишаване от свобода“, посочи адвокатът пред съдебната зала.

Родителите на Габриела признаха пред медиите, че разполагат със сумата и могат да заплатят така определената гаранция.

От думите на Търновалийски извън съдебна зала стана ясно, че Габриела признава всичко, освен че е пушила марихуана преди катастрофата, но според него това „няма значение“.

„Габриела твърди, че не пие по принцип и че не употребява наркотици“, заяви защитникът ѝ позовавайки се на свидетелствата на клиентката му.

Същото заявиха и родителите на 20-годишната Габриела. Баща ѝ Здравко обяви, че Габриела е „много добро дете, не е рецидивист, не е убиец“.

Четете още: Габриела опитала да натопи майка си, че е шофирала джипа, сътворил мелето край Оазиса СНИМКИ

„Габриела не пие алкохол. Случило се е нещо… и възрастта, глупост, грешка“, посочи майката на момичето и заяви, че е взела решение да не поема отговорността на дъщеря си, въпреки че първоначално Габриела е поискала от нея да лъжесвидетелства като обяви, че тя е карала и предизвикала катастрофата.

Четете още: Майката на Габриела: Няма да поемам вина за постъпките на дъщеря си ВИДЕО

Вижте видеото от съда: