Голяма част от мерките срещу коронавируса във Франция падат. Това обяви президентът Емануел Макрон, цитиран от световни медии. Кафенета и ресторанти ще отворят врати за пръв път от няколко месеца, а пътуванията до други европейски държави ще бъдат разрешени. 

Гражданите ще могат да посещават възрастните си роднини, настанен в старчески домове. Именно те бяха най-потърпевши от пандемията. 

Макрон обяви, че страната е спечелила "първата си победа", но вирусът може да се завърне. 

"Още утре ще можем да обърнем страницата", каза той.

Местата за хранене, развлечение, както и тези за настаняване, могат да отворят врати по-рано от предвиденото, стига да се спазват правилата за социална дистанция. В Париж това ще се случи още днес. 

Училищата, с изключение на гимназиите, ще работят от 22 юни. 

Въпреки добрите новини, президентът изтъкна, че вирусът не си е отишъл, а французите трябва да бъдат нащрек."Лятото ще бъде различно като никое друго досега. Ще продължава да се следи развитието на пандемията, за да бъдем подготвени, в случай, че ни удари с нови сили", заяви той. 

Както вече съобщихме, от днес Германия, Белгия, Хърватия и Швейцария отварят границите си за пътувания от и до държавите членки на Европеския съюз. Пътуващите, включително и тези от Обединеното кралство, няма да подлежат на карантина. Тези обаче, които пристигат във Франция от Испания или Великобритания, ще бъдат подложени на 14-дневна изолация. Същата мярка остава в сила за пристигащите на Острова от Република Ирландия, Норманските острови и островите Ман.