„2218 са пациентите с КОВИД, които се лекуват в болници в София към днешна дата. От началото на месеца до днес броят на хоспитализираните се повиши 3,5 пъти, а хората на интензивно лечение - 2,5 пъти”, това написа столичният кмет Йорданка Фандъкова във Фесйбук.

Тя заяви, че  за се подпомогне работата на Столичната здравна инспекция ще се  включат 24 служители на Столична община, които ще се свързват с гражданите, които имат положителен PCR тест.

„Благодаря на колегите от направления „Правен и административен контрол“ и „Общинска администрация“, които се съгласиха да поемат контакта с гражданите.  Предложих на д-р Маева и д-р Пенчев от СРЗИ да включим в тяхната работа и наши служители, за да може в сравнително кратък период от време да се навакса изоставането във връзката с хората, които остават под карантина.

Освен това осигуряваме и екипи на нашата аварийна дирекция и Столичен инспекторат, които се включат в разнасянето на предписанията по домовете.

За да дадем възможност на гражданите със симптоми да бъдат прегледани от лекар и да намалим натиска към болниците разкрихме специални КОВИД-кабинети в общинските ДКЦ-а. До момента в тях са прегледани 4350 човека, на 4206 са направени бързи антигенни тестове, 30% от които са били положителни. Информация за всички 11 КОВИД-кабинета можете да намерите на страницата на общината. При грипоподобни симптоми, първо се свържете с Вашия личен лекар. При нужда от преглед, той може да Ви насочи към най-близкия кабинет, в който да се направи тест, кръвни изследвания или рентген.”, пише още кметът на столицата.