Европейската прокуратура ще разследва независимо и ще работи за образуване на дела през националните съдилища. Това съобщи на първия си официален брифинг у нас европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. 

"Имаме нужда от дръзки и смели прокурори и не се съмняваме, че ще подберем подходящите кандидат, които да изпълняват нашите критерии", посочи Кьовеши. 

Тя съобщи, че следващата седмица ще бъде открита нова процедура за избор на европейски прокурори от България.

Кьовеши призова, ако българските граждани имат сигнали или разполагат с информацията, която считат че е важна за Европейската прокуратура, да я докладват директно на сайта на Европейската прокуратура на български или на другите 22 езика от ЕС.

"Всеки сигнал ще бъде разгледан равностойно. Само една независима съдебна власт може да раздаде правосъдие. Европейската прокуратура не е чуждестранна институция, това е институция, която служи в интерес на всички европейските граждани. Искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие", посочи Кьовеши. 

Главният прокурор на ЕС поясни, че Европейската прокуратура може да разследва измами с ДДС, ако са нанесени щети за над 10 милиона лева и ако територията на престъпленията е на повече от 2 държавни членки или касае организирана престъпност юрисдикция. Сред престъпленията, които са акцент в работата на ЕП са пране на пари, корупция, организирана престъпност, престъпления, засягащи  бюджета на ЕС, трансгранични ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на ЕС.

"Европейската прокуратура започна работа на 1 юни. От тази дата националните власти започнаха трансфера на всички текущи разследвания, които вече са в компетенциите на европейската прокуратура. Трябва да решим дали да ги продъжлим в нашата европейска прокуратура, или да ги върнем на националните страни. Получаваме вече сигнали и жалби от цяла Европа, като всички те ще бъдат анализирани. Нашата власт е да разследваме и да изправяме пред националните съдилища тези престъпления. Имаме задължение да сътрудничим и да сме в постоянен контакт с националната прокуратура за престъпления, извършени след 2017 година“, посочи Кьовеши.

 По повод въпрос за специализираните прокуратури и съдилища, Кьовеши посочи, че няма единна европейска практика. 

"Това е вътрешно и политическо решение как точно да се организира прокуратурата и съдилищата. За Европейската прокуратура е важно да се каже, че производството по делото ще бъде изправено пред националния съд, т.е. по националното законодателство", посочи тя. 

До момента в ЕП са получени десетки сигнали от националните власти и ОЛАФ и от части страни – над 300 случая и 120 частни жалби, но Кьовеши посочи, че не може да коментира текущи или особено конкретни разследвания.

"Има система с постоянни състави и това и има един европейски прокурор за всяка страна участничка, във всяка държава членка имаме европейски делегирани прокурори, както имаме в България четирима – те ще провеждат разследвания и от централно звено ние ще провеждаме надзор и мониторинг и ще следим за работата им. Апелирам никой да не се меси в работата на тези делегирани прокурори. Те не са подчинени на главния прокурор, нито на Министър на правосъдието, нито на Висшия съдебен съвет. Ако някой се опита да се намеси в нашата работа, ако някой политик се обади на европейски делегиран прокурор – аз ще направя това публично известно", посочи Кьовеши. 

Делата ще бъдат разпределяни на прокуроти от постоянни състави от Европейската комисия на случаен принцип. 

Получили сме сигнали и случаи от България, но все още не сме получили всички, затова не мога да дам статистика за случаите и сигналите от България.