Шестима евродепутати от различни политически семейства скочиха срещу плановете на Европейската комисия да въведе ъплоуд филтри за съдържание на интернет-платформите, в които потребителите създават съдържание – сайтове за споделяне на снимки и видеа, а също и за творческо писане. Филтрите ще попречат на потребителите да качват материали с нарушени авторски права.

Депутатите предупреждават, че предложената от Европейската комисия реформа за защита на авторските права в мрежата ще има ужасяващи последици.

Ъплоуд филтрите за съдържание са предвидени в Член 13 и ще действат като „машини за цензура”, заявяват народните представители в съвместна остра декларация. Германският евродепутат от групата на Зелените Джулия Реда обяснява действието на ъплоуд филтрите с житейски пример: „Представете си, че всеки път когато си отворите устата, компютри под контрола на големите корпорации ще проверяват какво искате да кажете, и ще имат властта да ви попречат да го кажете”.

Полският евродепутат от ЕНП Михал Бони предупреждава, че филтрите ще увредят способността на интернет да служи като „свободно и отворено обществено пространство”. „Ъплоуд филтрите първо ще блокират и чак след това ще задават въпроси. Вие ще бъдете виновни до доказване на противното”, смята британката Катрин Стилер от Групата на социалистите и демократите.

Холандката Мариет Шааке от либералната фракция посочва, че е била лично засегната от грешка на автоматични филтри. „Когато кача запис на моя реч в Европарламента, YouTube го сваля и аз още не мога да разбера защо”, допълва тя.

Филтрите няма да изпълнят надеждите, които много законодатели възлагат на тях – да помогнат за по-добрата защита на авторските права. Няма да помогнат на артистите да получат парите си”, отбелязва италианката Исабела Адинолфи.

Редица граждански и политически организации на Стария континент се обявиха против въвеждането на машините за цензура, които според тях нарушават свободата на словото и правото на достъп на информация. Директивата ще се разгледа в правната комисия на Европарламента на 26 март.