Започна премахването на павилиони, сергии и всевъзможни търговски съоръжения, които от няколко десетилетия се помещават на ул. "Младежка" в Пловдив. Това означава, че една от емблематичните кръчми, която на 1 април ще стане на четвърт век, също трябва да бъде разрушена и да остане в миналото. Поне в настоящия ѝ облик. 

Сагата за тържището, чийто концесионер бе Атанас Червенков - Райфъла, приключи в началото на годината, когато съдът разпореди прекратяване на концесията, а имотът бе върнат отново на Община Пловдив. Търговската улица обаче ще излезе от опеката на ОП "Общински пазари", като според проекта на новия Общ устройствен план цялата улица се превръща в зелена зона за отдих и рекреация. 

"Смятаме да направим улицата по модела на "Марица Юг" - линеен парк с всички необходими за нормалната почивка на хората съоръжения", посочи кметът на район "Централен" Георги Стаменов. 

За целта всички търговски обекти по улицата трябва да бъдат премахнати. В средата на февруари от районната администрация и ОП "Общински пазари" са направили обход на улицата и са уведомили всички търговци, че трябва да премахнат павилионите си. По желание на хората там е постигнато споразумение това да стане доброволно в 14-дневен срок. 

"Всички съоръженията трябва да бъдат премахнати, тъй като са монтирани без надлежни документи. Срокът, даден от тяхна страна, изтече, а малка част са премахнати. Идната седмица ще започнем да издаваме констативни актове, а ако и тогава не бъдат премахнати ще инициираме процедура по принудително премахване чрез издаване на заповеди", обясни Стаменов. 

Към момента едва няколко обекта на улицата са премахнати, но част от останалите вече са затворени. Не липсват обаче и много отворени магазини. "Младежка" припомня далечното минало на бившата търговска улица от хотел "Тримонциум" до "Родопи". Там обаче тържището отдавна остана в миналото, а на негово място бяха построени големи търговски центрове. 

"Младежка" става линеен парк със зони за отдих и рекреация

"Тази зона трябва да възвърне очарованието от миналото като една спокойна зона за почивка", посочи Стаменов. 

Районният кмет обясни, че се предвижда стартиране на процедура за изготвяне на проект за зоната. Идейната фаза ще определи и точни какъв ще е новият облик на зоната. Местната администрация обаче залага на линеен парк от Областна администрация до "Славейков", а в долната част пък ще се възстанови цялото пространство за отдих и почивка. 

Има обаче един задължителен елемент, който ще присъства в целият процес по концептуализиране на новото пространство, неговия облик и условия. Това са хората. 

"Вече направихме среща с живущите в зоната и поех ангажимент към тях на ниво задание за проектиране те да бъдат включени в процеса. Техните идеи и желания ще бъдат инкорпорирани в проекта, за да може наистина това място да бъде функционално и обичано от хората, които живеят там", категоричен е Стаменов. 

Съдбата на култовата кръчма "Водолаза" 

Емблематичното заведение "Водолаза" също е част от ландшафта и няма да има изключение за него. Той няма да може да продължи да съществува в същия си вид. Това обаче не означава, че не могат да се търсят варианти за неговото съхранение под една или друга форма. 

"Водолазът е едно заведение с изключителна история в годините. Аз обаче съм убеден, че в този му архитектурен облик, то не може да продължи да съществува", посочи Георги Стаменов. 

Стаменов подчерта, че все пак е и въпрос и на обществено обсъждане и визия дали такъв тип заведение може да бъде съхранено. Ако на това място все пак се предвиди кафе, ресторант или кръчма, въпрос на желание на човека, който ще наеме терена е дали заведението да бъде кръстено отново "Водолаза"

"Знаете, че отсреща има красива статуя, която дава прекрасен облик на зоната. Може да се направи алея на паметниците. Да се сложи Бранденбургската врата, Статуята на свободата и т.н. Въпрос на архитектурно решение е", посочи Стаменов. 

Именно заради това, той посочи, че иска живущите да участват в проектирането на устройството на зоната, за да може да удовлетвори в максимална степен всички. 

Това обаче означава, че при всички случаи заведението ще бъде премахнато, а дали следващо ще запази паметта му е въпрос на консенсус. 

Каква да бъде съдбата на "Водолаза"? Дайте своето мнение в анкетата на TrafficNews!

Край на тържището, ами къде ще пазарят хората? 

"В непосредствена близост се утвърди пазар - в близост до Гребната база, там където на времето бе преместен Четвъртък пазара", посочи Георги Стаменов. Той е сигурен, че работещото тържище ще осигури достатъчно добре живущите в квартала. 

Това обаче не изключва възможността за временно обособяване на зони на "Младежка" от типа на фермерски пазар за няколко часа в определен ден, зони по празници - за цветя, мартеници и т.н. 

"Това са последващи решения, които администрацията ще разглежда, при желание. Всички живущи там са възмутени от вида на този пазар и неговото стопанисване. От санитарна гледка точка е просто ужасно. Недопустимо е в 21 век да има зона в такъв вид. В крайна сметка говорим за цялостно естетизиране и привеждане на зоната в приветлив и нормален вид", категоричен в кметът на район "Централен".