Двоен агент на ЦРУ и "Ал Кайда" заживя в България. За Мортен Сторм се смята, че като част от терористичната организация, е изиграл важна роля в ликвидирането на Ануар ал Аулаки – радикален ислямист, сочен за лидер на "Ал Кайда" на Арабския полуостров, разказва Нова тв.

Сторм е обявен за предател от джихадистите и се издирва. Редица авторитетни медии по света го наричат двойния агент на "Ал Кайда" и ЦРУ. Разказват историята му - как от радикален ислямист е сменил посоката и е поел по друг път – срещу тероризма. Сторм вече е пенсиониран агент. И, оказва се, за свой дом е избрал... Кюстендил.

"Дойдох тук през 2019-та , декември. И просто се влюбих в България.  Чувствам , че мога да дишам, животът е по-прост, хората са прекрасни, природата е красива. Уникална природа!", заяви той.

Преди да се установи у нас, Мортен казва, че животът му бил много различен. През 90-те книга за живота на пророка Мохамед го тласнала към исляма.

"Намерих религията и станах мюсюлманин за 10 години. Имах приятели на най-високо ниво. Бин Ладен лично ме покани няколко месеца преди 11-и септември в Афганистан, за да се срещнем. "Ал Кайда" търсеха бял човек, европеец, който да работи за тях в Европа" разкрива Сторм.

Скандинавецът решил да се присъедини към джихадистите в Сомалия. В последния момент обаче оттам му се обадили да не отива. Това породило съмнения към всичко, в което вярва.

"Започнах да правя проучване в интернет срещу корана …и разбрах колко е опасен. Реших да се боря срещу ислямския тероризъм. За шест години се борих против тероризма на най-високо ниво", разказва той.

Шест години, в които Сторм докладвал на тайните служби всичко, което знае за "Ал Кайда". Докато е част от терористичната организация. "Работата ми беше да пътувам до най-опасните места по света -  Йемен,  Африка. И да се срещам с най-опасните терористи в света. Когато хвърляха бомбите към терористите, никой не знае агент ли съм, не съм ли, и животът ми беше в риск постоянно", обяснява Сторм.

Слага край на кариерата си като агент преди 11 години. През 2015-та е обявен за предател с видеоклип, на който джихадисти стрелят по негов портрет.

Въпреки това датчанинът живее живота си с усмивка. Отдал се е на страстта си – моторите. Вече има шест в гаража. Подготвя се да отвори и бар в Кюстендил. Казва, че не го е страх от нищо.