"Нашата позиция винаги е била ясна и последователна. Ние сме заявили, че щом има подадена оставка от кабинета трябва да се извърви, предвидената в Конституцията процедура, да се направят консултации, да се връчат мандатите на партиите, след което да се разпусне Парламентът и да се насрочат нови парламентарни избори", заяви Четин Казак от ДПС пред Канал 3. "Нашата позиция е, че не трябва да се нагнетява излишно напрежение, не трябва да се провокира политическа или парламентарна криза, а напротив, трябва да се седне и да се разберат основните политически сили, дали биха могли да осигурят някакъв преходен кабинет на приемствеността и стабилността, който да осигури преход без сътресения", допълни той и обясни, че това е кабинет, съставен от системните политически сили – ГЕРБ и БСП.

"Това са системните партии", разясни той. Преди няколко дни в колоарите на парламента Казак заяви, че промяната в изборната система трябва да бъде направена с достатъчно време и в спокойна обстановка от парламент, който в има стабилно мнозинство, със стабилно разпределение на силите. Но могат ли БСП и Герб да управляват заедно? Но този въпрос Казак отговори така: "Това беше наша идея в името на стабилността и приемствеността, ако не може да се постигне това съгласие, то тогава ние препоръчахме на президента Росен Плевнелиев да изчака да му изтече мандата и да стъпи в длъжност новоизбраният президент Румен Радев, който има обществена лигитимност да разпусне настоящето Народно събрание, да насрочи нови избори и да назначи служебно правителство, което да осигури тази приемственост и да подготви и проведе парламентарните избори".

"Няма нищо по невярно в твърдението, че има ново мнозинство в 43-то Народно събрание. Няма такова мнозинство! Мнозинството си е взе същото, тъй като политическите сили са си все същите. ГЕРБ, Реформаторския блок, подкрепени от Патриотичния фронт са си мнозинството, което, както виждате, някои от тях се опитват да запазят този парламент, като ПФ предлагат да се сформира ново правителство, подкрепено от същите политически сили, но без Бойко Борисов – това е абсолютно неприемлив вариант за нас", обясни Казак. "За нас този парламент е с изчерпан кредит на доверие и ресурс и в неговите рамки не бива и не може да се съставя ново правителство. Ние предлагаме преходен кабинет", категоричен бе той.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg