Децата са един от основните разпространители на COVID-19, поради това мерките са насочени преди всичко в техните учреждения, заяви заяви главният здравен инспектор на държавата д-р Ангел Кунчев в "Лице в лице" по БТВ. Той беше категоричен, че са проведени сериозни дискусии за затварянето на училищата и детските градини, но последните проучвания сочат, че именно децата са се превърнали в сериозен разпространител на заразата.

"Нямаме никакви съмнения за смъртните случаи от Ковид. Три пъти и половина се е увеличила смъртността за последния месец в сравнение с последните 5 години, това се дължи само на пандемията. При тези данни няма как да не вземем мерки. Не знам дали Ковид е изкуствено създаден, това един ден ще се разбере. Дори и от Космоса да е дошъл, ние трябва да се борим срещу него", каза Кунчев.  Той каза, че вероятно заради ковид пандемията грипът ще отиде на втори план.

"Знаете ли, че "Пирогов" в момента търси 80 санитари. Заплатата е 3000 лева. ", казад-р Ангел Кунчев. "

 Продължителността на новите мерки до, 21 декември, не е уловка, ако сработят и постигнем намаляване или задържане на заболеваемостта – това ще бъде достатъчно и ще дадем възможност на хората да си посрещнат празниците нормално, каза още той.