Дондуковата градина да бъде обходена с желязна ограда и ще бъде заключвана през нощта - предвижда проектът за реконструкция на стойност 4 милиона лева. Възстановяването й стъпва върху автентичния план, представен на Общината от Историческия музей.

„Тя е била доста по-голяма от сега, а в средата е имало голяма беседка, която ние няма как да възстановим, защото ще отнеме много място. Ще бъдат обновени обаче всички алеи и детски площадки“, обяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Финансирането е предвидено  в две последователни години 2020-2021. Ако се наложи обаче Общината ще набави по-рано необходимите средства за възстановяването на националния паметник на парковото изкуство. С подобни мерки от Общината се надяват да не се настаняват бездомници. До преди ден на Природонаучния музей се е наложило да се бори с група роми, превърнали пространството около зала „Лотос“ в апартамент под звездите.

„Там им е тоалетната, там си простират и дрехите. Ужасно е!“, каза директорът на музея Огнян Тодоров, който благодари за бързата реакция на органите на реда.

Той допълни, че вече водят интензивни разговори с притежателите на авторските права на сградата за възстановяването й. Дали тя ще бъде къща на динозаврите в Пловдив все още не се знае.

„Водим преговори, но се радвам, че ще пристъпим към възстановяването на фасадата и изграждането на топла връзка към музея. За другото ще стане ясно по-късно“, каза още Тодоров.

Ето какво още сподели той по време на откриването на най-новата зала в Природонаучния музей: