Скоростна жп линия между България и Сърбия ще бъде завършена през 2024 и 2025 г. През септември Сърбия ще открие своята част от магистралата от Ниш до българската граница. Това заяви вицепремиерът на западната ни съседка Зорана Михайлович след срещата си в Димитровград с българския министър на транспорта Росен Желязков, предаде 24 часа.

Въпреки че участъкът не е открит, по него се пътува. Желязков пък заяви, че аутобанът от София до Калотина ще е завършен в края на 2021 г, или в началото на 2022 г. При нас участъкът от Драгоман до границата, който е 14,5 км, е на етап проектиране, избрани са изпълнител и надзорник, срокът за завършването е февруари 2022 г., строителството ще струва 177,2 млн. лв., като 25% от финансирането е от механизма за свързана Европа.

17-е км от Драгоман до пътен възел Храбърско вече се строят, изпълнител е ГБС, стойността е 119,6 млн. лв, финансирането е от националния бюджет. Участъкът от Храбърско до северната дъга на софийския околовръстен път е на ниво техническо проектиране. "24 часа" попита кога ще има жп магистрала между двете държави.

Министър Желязков заяви, че жп линията София-Волуяк ще бъде завършена в този програмен период, стойността е 105 млн. евро по механизма за свързана Европа. Процедурата за избор на изпълнител се обжалва във ВАС. Скоро ще бъде обявена поръчката за втория участък от Волуяк до Драгоман, прогнозната стойност е 205 млн. евро.

Проектът е алтернативен за финансиране в този програмен период. Най-тежкият участък от Драгоман до границата е планиран за следващия програмен период, в момента се прави предпроектно проучване и идеен проект. Има 8 варианта, единият е с тунел от 7 км. Вицепремиерката на Сърбия Михайлович каза, че Сърбия е взела заем 263 млн. евро от ЕИБ, планират да завършат и електрифицират жп линията до 2024 г.