Само суми до 10 000 лв. ще може да се плащат в брой от началото на новата 2016 г. Досега таванът беше 15 000 лв. Промяната беше направена, за да се ограничат кешовите разплащания, а по този начин и възможностите за укриване на обороти и данъци. Дори да правите по-малки вноски по договор на стойност над 10 000 лв., средствата също трябва да се превеждат по банков път. Например, ако вземете на лизинг кола с цена 12 хил. лв., месечните вноски трябва да се внасят или превеждат по сметка в банка, пише standartnews.com.

Друга промяна, която влиза в сила от 2016 г., е, че авансов данък от 10% вече се събира и за изплащаните предметни и парични награди от състезания, конкурси и реалити формати. Това гласят промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които са в сила от началото на годината. Досега гражданите трябваше сами да обявяват получените награди след изтичане на календарната година с подаване на годишната данъчна декларация. Но тъй като много често хората забравят да декларират тези доходи, беше направена промяна, според която дължимият налог от 10% да се събира авансово още при изплащане на наградата.

С други промени в закона вече се дава право на дипломатическите представителства да удържат и внасят в хазната данъка върху доходите на българите, които работят за тях. За целта обаче те трябва да уведомят НАП до 31 януари. Досега българите, които работят в посолствата, трябваше сами да декларират доходите си, като подават годишна данъчна декларация.

Поскъпват цигари и винетки

По-висок акциз ще вдига плавно цените на цигарите. По-евтините кутии ще поскъпнат между 20 и 30 ст., а по-скъпите - с почти 2 лева. Промените се дължат на измененията в Закона за акцизите и данъчните складове и се налагат заради синхронизирането с европейска директива. Според справка от финансовото министерство, ако кутия с 20 къса цигари миналата година е струвала 4,40 лева, то от тази година пушачите ще плащат 4,63 лева. При цена на кутия от 5,20 новата ще бъде 5,55. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева ще струват 7,95, а за кутиите с най-високи цени от 10 лева скокът ще бъде до 11,94.
С 30 лева повече ще плащат за годишна винетка водачите на леки автомобили от началото на тази година. Стикерът за 12 месеца поскъпва от 67 лева на 97 лева. С по 5 лева поскъпват и седмичните и месечни винетки за леки коли. Те ще се продават съответно по 15 лв. и 30 лв.

Още новини четете ТУК

TNS.bg