10 спасители на Планинската спасителна служба от Карлово, Калофер и Пловдив организираха спасителна акция за транспортиране на 51-годишния мъж от подножието на връх Ботев до карловска болница, който беше ранен от диво прасе в планината. Той е с контузия на крака и без опасност за живота. 

"Странна работа, на  открито, диво прасе да се срещне извън гората - там е много рядко.

Като го е усетило, качило се е нагоре по пътеката, обаче явно други туристи са слизали и то се е подплашило и тръгва с голяма скорост към него”, обясни Христо Стаматов - началник на ПСС-Карлово.

Какво още каза той – вижте във видеото:

 

„Опитал се е да се отмести, но неуспял и то го закача. При бутането настрани кракът му се заклещва в камъка и му усуква глезена”, обясни още Стаматов. 

Инцидентът е станал под връх Ботев.

Туристът се качвал сам към най-високия връх в Стара планина, когато на излизане от Тарзановата пътека видял как диво прасе се впуска срещу него и го напада. Първа помощ на пострадалия са оказали наблизо преминаващи други туристи.

Пострадалият турист няма застраховка и ще трябва да плати разходите по спасителната акция.

"Правете си застраховки дами и господа, които ви спестяват доста главоболия при отношенията между вас и спасителна служба", посъветва още Христо Стаматов.