1500 лева бруто – около тази сума се върти кметската заплата в Пловдив от 8 години. Въпреки  че подобно възнаграждение вече се взима в редица предприятия и то за нискоквалифицирана работа, пловдивският градоначалник си си чака нетното възнаграждение от около 1300 лева.

„Още не съм си взел заплатата, не мога да я вдигна в година, в която вдигнахме данъците“, каза Здравко Димитров. Неговият предшественик Иван Тотев също намираше всяка година оправдание да не вдигне парите – изборни години, напрежение сред политическите сили и какво ли още не. Поради това вече 8 години кметът си стои на ниското възнаграждение. Нещо повече кметовете на абсолютно всички общини в Пловдивска област взимат повече пари. В „Марица“ и „Родопи“ сумата е двойна, а в Карлово - тройна.

С новите промени в закона кметът може да взима възнаграждение колкото на един министър до 4600 лева.

Парадоксът обаче е по-голям, а именно, че всяка година Община Пловдив връща пари на държавата, тъй като кметските заплати са държавни делегирани дейности. Иначе казано – парите за заплати не идват от данъците на пловдивчани. Страхът обаче е по-голям и Зико си остана на същата заплата, неговите зам.-кметове по 1200 лева, колкото приблизително взимат и районните кметове.

Тук големият въпрос е дали е може ли да се има доверие на управник, който взима изключително ниски пари, а в същото време върти проекти за десетки милиони? Вероятно, ако той е доста богат.

За Иван Тотев всеки знае, че разполага с доста богати роднини, които имат огромен хотел и строят огромния жилищен комплекс на мястото на Каменица. За него тези 1300 лева вероятно са били джобни пари. С какво обаче разполага Здравко Димитров?

Видно от данъчната декларация на Зико той е сменил двойно по-платена работа като областен управител, за да стане кмет. Като губерантор, той е получавал около 2700 лева, което е почти двойно на парите му сега.

През 2019-а година в имотното състояние на Димитров няма промяна и той е декларирал същите имоти, МПС-та и пари, каквито и през 2018-а година.

Пред антикорупционната комисия Зико е декларирал ½ и 1/3 идеални част от два апартамента в Пловдив – на ул. „Царевец“ и „Ген. Радко Димитриев“ съответно по 46 и 80 кв.м. Той има и 265 кв.м вила в село Бойково.

Автомобил на негово име няма, но за сметка на това разполага с два мотора – „Хонда“ за 6000 лева и „Кавазаки“ за 1200 лева. Най-скъпото му МПС е авторемарке „Стема“  за 18 000 лева. Съпругата му Меглена има 10 500 лева банков влог, както и две фирми.

Вижда се, че имотното състояние на Зико не е толкова голямо, че да не му пука колко заплата взима, или поне това, което излиза на документи.  На Пловдив обаче ще продължат да се подиграват, че кметът на града взима по-малко пари от този на Каспичан, а и с право…

Кметът на Карлово - с тройна заплата на тази на Зико! Вижте колко взимат градоначалниците в регионаСъветниците в Перущица "орязаха" кметската заплата с 200 лв.

Вдигат заплатите само на нископлатените служители в Общината, Зико - остава с 1500 леваПловдивският градоначалник остава с едно от най-ниските възнаграждения в пловдивска област