Липса на обществени поръчки в община „Родопи“ оставят детски градини и училища без отопление, храна и пералня. Това обяви кметът на общината Павел Михайлов. Пред медии той заяви, че е заварил общината в изключително критично състояние. Михайлов посочи, че липсват обществени поръчки свързани с почистването на вътрешните улици по селата, за осигуряване на горива по детски градини и училища, за доставка на храна и такава за пералня.

„Детските заведения се отопляват предимно с нафта и твърдо гориво – въглища, дърва, пелети и други. Оказа се, че няма обществени поръчки и започнахме да действаме веднага. Направихме такава за нафта, но за съжаление тя бе обжалвана и сме с вързани ръце. Делото може да продължи до края на март месец и децата може да останат на студено. Решихме да дадем правомощия на директорите сами да доставят горивата с бюджетни средства от община „Родопи“. За твърдото гориво вече има поръчка, която ще влезе в сила от 12 декември. Дотогава, обаче твърдо гориво няма. За това с лични средства от мен, Владо Маринов и кметът на село Марково закупихме пелети и ги дарихме на нуждаещите се детски градини. С позволение на „Митница-Пловдив“ направихме трансфер на нафта към детската градина в Кадиево и Белащица, които иначе нямаше да изкарат и до днес. Ако не беше се случило това, утре детските градини щяха да бъдат затворени“, коментира кметът.

Вторият проблем в общината е, че няма обществена поръчка за храни в детските градини и училищата. Старата такава е от доста време и оттогава цените са променени, а в самата поръчка са включени редица анекси.

„Пример ще дам с фирма, доставяща месо и местни изделия. Тя спря доставките на свинско месо, тъй като по договор в момента е 7 лева, а те искат 11. Заварихме също липса на обществена поръчка за пране“, добави още Михайлов.

Междувременно с настъпването на зимата и падането на снега улиците в селата могат да останат непочистени. Причината е, че няма и такава обществена поръчка. Тя е трябвало да бъде направена още през пролетта.

„Принудени бяхме в последния момент да свикаме кризисен щаб. Негов председател е Владо Маринов, а в него са включени 11 члена. Другата седмица на Общински съвет ще предложим нашето решение, което е да възлагаме договори директно към снегопочистващите фирми, т.е.  да не се налага да минаваме през обществена поръчка“, заяви Павел Михайлов.

„Заварихме общината в критичен минимум. Няма обаче да оставим децата гладни, на студено и на мръсни чаршафи. Ситуацията е тежка, но ще излезем от нея. През последните две седмици детските градини в Брани поле и Крумово аварира системата за управление. Причината е, че никога не е правена проверка в учебното заведение.  Що се отнася до изхранването на децата ще има пряко договаряне с фирмите доставчици за храната“, коментира Владо Маринов.

Общината ще търси и частни спонсори, които да осигурят нафта за детските градини. Оспорваната обществена поръчка за нафтата е на стойност под 300 000 лева за една година. Назначена е и цялостна ревизия на община „Родопи“ и тепърва ще се изяснява каква е ситуацията там.

Оказа се, че има още една нередност, която поставя общината на колене. В началото на месец октомври тази година вишката за подмяна на лампи е спряна от движение, като са и свалени номерата. Общината е завела дело в Административен съд за отмяна на акта, а дотогава е наета частна вишка.