Деца в носии са играли хоро, по подобие на това в Калофер, в басейна на пловдивската детска градина "Мир".

Сред присъстващите на хорото били кметът на район "Западен" Димитър Колев и отец Пантелеймон от местния храм "Свети Климент Охридски".

Тъй като детската градина не работи в неделя, ритуалът за Богоявление бил изпълнен ден по-късно - в понеделник.

В началото присъстващите казали молитвата "Отче наш" заедно, след което децата влезли във водата и започнали да се надпреварват да уловят кръста.

Кадрите предизвикаха вълна от коментари в социалните мрежи.    

„Това беше възпроизвеждане на един български обичай. Трябва да пазим традициите и да ги предаваме на децата. Поздравявам децата и отецът, който хвърли кръста”, заяви в ефира на „Здравей, България” кметът Димитър Колев.

„Децата бяха много щастливи. Водата беше с температура 30 градуса. Имаше спасител и медицинско лице. Не виждам нищо нередно”, допълни директорът на ДГ,,Мир'' Йорданка Начева.

Родителите казаха още, че знаели пресъздаването на обичая. Едно от децата е било с гипсирана ръка, но това не му попречило да участва в хорото, а майка му не вижда нищо лошо в това.

„Не е работа на учителите да обучават децата на българските празници. Това е задължение на майките им. Те обаче се доверяват на преподавателите. Трябва да бъдем внимателни към умението да пазим българското”, коментира фолклористът Георг Краев.

По сходен начин отбелязали Богоявление и възпитаниците на пловдивската детска градина "Светла".

Отец Пантелеймон целял да запознае малчуганите с християнските ценности и вече четвърта година редовно посещавал детските градини в района. Той обещал на децата, че ще се върне да изпълни ритуалното хвърляне на кръста и следващата година.