Председателят на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ Десислава Кателиева коментира пред bTV ситуацията в Спешната помощ.

"Има задъхване на Спешната помощ. Работим във военна обстановка - от една страна е вируса, от другата страна е недоверието и всичко това продължава вече 8-9 месеца. Все повече медици ще се разболяваме. Трудно ни е. Работим под невероятен стрес." 

"Не разполагаме с бързи тестове. Само някои спешни отделения имат бързи тестове за ориентировъчна диагностика. Чу се, че ще ни снабдяват. Това е една стъпка в правилната посока, защото ние работим на сляпо. Не знаеш пациентът с инфаркт дали не е заразен, дали пациентът от катастрофата не е заразен", допълни още Кателиева. 

"Важно е да бъдем тествани. Част от нас са носители на заболяването и ако не бъдем тествани ставаме разпространители. Тестването е както навсякъде другаде - ако имаме незащитен контакт с пациент с COVID-19 или ако имаме колега, който се е разболял. Мисля, че няма да е зле регулярно да ни тестват, за да не се допускат взривове сред колективи. Това е катастрофа за лечебно заведение."