Само в рамките на първите шест месеца тази година, дълговете на общинските и държавни болници у нас са достигнали до  700 млн. лева, като от тях над 150 млн. лв. са просрочени. Това заяви днес от парламентарната трибуна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Пандемията с COVID-19 постави болниците пред сериозни предизвикателства, включително и финансови. Предприетите противоепидемични мерки, отложиха лечението на редица хронични заболявания, които не изискват спешност. Това намали дейността и съответно приходите на болниците с близо 16% спрямо първите 6 месеца на 2019 г.“, каза министърът.

Здравният министър заяви, че през последните месеци усилията на институциите, включително здравните, са били насочени към справяне с епидемията, но сега държавата е предприела редица механизми, чрез които ще подпомогне лечебните заведения, включително и общинските, припомни той.

Това ще стане чрез средното увеличение от 10% на клиничните пътеки, чрез допълнителното финансиране за поддържане на инфекциозните отделения, както и чрез допълнителните 6 млн. лв., които ще получат общинските болници по линия на наредба 3 за неблагоприятни условия.