Слънчев и сух ще бъде месец август тази година, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев, преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Днес, в следобедните часове, може на места краткотрайно да превали и прегърми. Следващите 2-3 дни ще бъдат хубави, температурите в понеделник ще бъдат доста високи", каза Рачев, цитиран от "Фокус".

"Това лято се отличава с хубави летни температури и без екстремни прояви на продължително горещо време. През вторник и сряда има вероятност за кратко да превали по южното Черноморие", прогнозира Рачев.

"На 28, 29 и 30 юли настъпват т.нар. "горещници", според които се прогнозира каква ще бъде зимата. На 28 юли се гадае за декември месец. Ако денят е топъл, то зимата ще бъде студена. 29 юли съответства на времето през януари, а 30-ти – на февруари", обясни той, като уточни, че Горещниците тази година ще бъдат с нормални температури за средата на лятото.

"Няма да има екстремни температури над 35 градуса, но ще бъде топло и сухо", отбеляза климатологът.

Американските метеорологични центрове прогнозират влошаване на времето около 28 юли, каза проф. Рачев и обясни, че нормалните температури може да се понижат с няколко градуса.

Освен това са възможни превалявания в североизточна България, но това ще бъде за изключително кратко време, в рамките на половин ден", обясни той. Очакват се малко повече валежи над западна България, но август е месецът на тихото, спокойно и слънчево време, обобщи Рачев.