Д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз заяви пред БНР, как се справят стоматолозите в ситуацията с коронавируса. 

"Стоматолозите искат достъп до регистъра на заразените и боледуващите от COVID-19, за да не бъдат подвеждани и да знаят кои пациенти са заразени и кои боледуват. Това не означава, че на пациент ще бъде отказана отказана неотложна дентална помощ. Хората, които имат нужда от дентална грижа, но са положителни за коронавирус трябва да съобщят това на стоматолога си." 

"В настоящата ситуация едно от най-безопасните места е кабинетът по дентална медицина, защото се спазват всички правила за стерилност. Има заразени стоматолози, но заразата не е дошла от кабинените, а от социалните им контакти." 

"Зъболекарите ще бъдат включени в първата група медицински специалисти, които предстои да бъдат ваксинирани срещу коронавирусната инфекция. Стоматолозите са на първа линия, те работят на 35 сантиметра от входното отверстие: уста, нос, очи."

"След като пациент е изкарал заразно заболяване, четката за зъби трябва отиде на боклукал. Вирусът може да се отрази върху венците и устната лигавица, но това става на по-късен етап, не в разгара на заболяването."

„Маски, ръкавици, шлемове, очила, стерилизация – това са неща, които ги правим ежедневно след всеки пациент. Удвояваме усилия в тази насока“, допълни още Шарков.