До няколко дни се очаква да има електронни направления за PCR тестове. В това увери председателят на българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

"Ние вчера казахме, че бихме искали да работим много по-бързо. Има щаб за борба с ковид за добро или за лошо. Когато вземат мерки, трябва до ден-два да можем да ги приложим, но не е така. Сега не е момент за бюроктратични спънки, всичко трябва да се разкрие максимално бързо. Не е момент, в който трябва да работим бавно", каза още той.

"Искаме да помогнем на НЗОК, за да заработим малко по-бързо. Не трябва да се договаряме както го правим в други години, няма време епидемията върви. Смятам, че бюджета на касата ще може да се възползва от буфера в бюджета на държавата", каза още той. 

"Използва се думата "локдаун". Един българин обикновено не може да седи непрекъснато в мола, отива на работа, минава през хранителен магазин, аптека и се връща у дома си. Няма забрана за напускане на дома, за движение по улиците. Има проблем за тези, които работят в моловете. Там държавата ще се опита да компенсира", каза още той пред БНТ. 

"Български лекари няма да протестират на фона на епидемията. Не можем да си го позволим. Можем да протестираме по всяко друго време, но не бива да си мисли, че това е наша слабост. Имаме своето достойнство. Има необходимост от голямо тестване на хора", добави д-р Маджаров. 

"Аз казах "Колеги, не сте длъжни на тези, които ви смятат за конспиратори. Българските лекари и медицински сестри имат възможности да лекуват и в други държави и заслужават да бъдат уважавани. Ние не се ядосваме, ние само страдаме, затова има бърнаут", каза още шефът на лекарския съюз. 

"В момента ако отидете на тест за PCR, времето за пробата вече е 48 часа. С бърз антигенен тест ще стане за 5 минути. Мисля, че тестовете за грип и COVID са важни от научна гледна точка, симптомите са почти всичките", каза още той. 

"Няма лимит на направленията за COVID, трябва да имате минимум 2 симптома, ще преценява личният лекар", каза още той.