На днешния голям християнски празник Цветница, шефът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски изрази съжаление, че хората демонстрират нежелание да спазват мерките срещу разпространението на пандемията COVID-19. Той посочи, че, всички медицински лица подкрепят тази теза и че за целта са дошли днес на пресконференция да апелират за сериозност и дисциплина.

Ето какво какво каза шефът на Александровска болница проф. д-р Костадин Ангелов:

Честит празник на всички, които празнуват днес. Аз съм тук, защото гледайки вчера какво се случва по софийските улици притеснените лекари, сестри и санитари в болницата настояха да се свържем с Щаба и да кажем тяхното мнение пред всички вас днес. Аз не съм тук като директор на Александровска болница. Аз съм като пратеник на лекарите и сестрите в нашата болница.

В дни на изпитание каквито са днешните дни всички се обръщаме към църквата. Използваме историята, която ни е учила, че църквата е помагала на българския народ в тези дни. Какво обаче пише в Библията? В Библията пише, че има време за всяко нещо по земята - време за раждане и време за умиране. Там пише още, че там където са събрани двама души на едно място, Бог е между тях, така че няма смисъл да търсим Бог в църквите. Бог и сега е тук между нас можем да си останем по къщите и Бог ще бъде при нас. Нека да не поставяме под изпитание Божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране.

Виждали ли сте какво значи майка да не може да погребе своя син? Аз го видях със собствените си очи. Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да ви кажат, че могат да ви дадат само 200 бройки. Когато тръгвате да подготвяте хладилните камери в болницата, за да ги напълните с трупове. Ако това се наложи, да знаете че имате само 100 места. Ходещите хората по улиците, като че ли искат да ни предадат на нас лекарите някаква Божия роля, ние да решаваме кой да живее и кой да умира. Благодарим ви за тази корона от тръни – не я искаме!

Всяка вечер ни ръкопляскате. Аз отправям една молба към всички български граждани, молбата е на лекарите, сестрите и санитарите в Александровска болница: Ако си останете по къщите, ние в 9 часа ще ви ръкопляскаме. Направете го! Нека да не превръщаме болниците в морги!

Ние сме притеснени. в нашите очи вече се вижда страх. Страх породен от разговорите, които водим ежедневно с нашите колеги в Съединените щати, в Западните държави, които ни показват много лоши картини. Нека да запазим това, което досега постигнахме като резултат благодарение на навременните мерки. Нека да не си правим шега и илюзия, с това което ни предстои. Нека да си останем по къщите и Бог ще бъде с нас. Благодаря ви!